Apple pie - szarlotka z sosem angielskim

         Kruche ciasto, naprawdę kruche, z lekko kwaskowatymi jabłkami z cynamonem. Klasyczna szarlotka na sposób amerykański, ale tym razem z pysznym, kremowym, waniliowym sosem angielskim. To połączenie warte jest wiele:) Czy weekend nie jest najlepszym czasem, aby sprezentować sobie taki deser? Gorąco polecam!

Przepis na formę do tarty o średnicy 29 cm.



Składniki:

Kruche ciasto:

  1. Mąka pszenna, 400 g
  2. Cukier puder, 2 łyżki
  3. Sól, szczypta
  4. Masło zimne, 200 g
  5. Smalec zimny, 45 g
  6. Woda zimna, 5 łyżek
Farsz z jabłek:
  1. Jabłka, 800 g
  2. Cynamon, 1 łyżeczka
  3. Cukier, 2 łyżki
Przygotowanie:
  1. Mąkę, cukier puder i sól wsypać do miski, wymieszać. Dodać zimne masło i smalec i wymieszać łyżką, aż zrobi się kruszonka. Przesypać kruszonkę na stolnicę, dodać zimną wodę i wyrobić szybko ciasto. Uformować w kulę i wstawić do lodówki na 1h.
  2. Umyć i obrać jabłka. Pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić na cienkie plasterki (2-3 mm). Przełożyć do miski, dodać cukier i cynamon i wymieszać.
  3. Po godzinie, wyciągnąć ciasto z lodówki, podzielić je na dwie części: 2/3 ciasta i 1/3 ciasta. Tę część 1/3 ciasto schować z powrotem do lodówki. 
  4. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C.
  5. Podsypać stolnicę mąką i rozwałkować ciasto na grubość ok. 4-5 mm, średnica ok. 45 cm, tak by ciasta wystarczyło to wyłożenia dna i boków formy tarty. Przełożyć ciasto do formy, odciąć jego nadmiar, jeśli wychodzi poza boki.
  6. Na ciasto wyłożyć jabłka z cukrem i cynamonem.
  7. Wyciągnąć pozostałą 1/3 część ciasta z lodówki i rozwałkować na tyle, aby starczyło do przykrycia całej formy. Wyłożyć ciasto na jabłka i brzegi ciasta skleić ze spodem tarty. Na środku tarty zrobić nacięcie w kształcie krzyżyka (aby nadmiar wilgoci z jabłek mógł odparować).
  8. Piec 60 min. Szarlotkę podawać ciepłą, polaną sosem angielskim.


Sos angielski (ok. 350 ml):
  1. Śmietana kremówka, 250 ml
  2. Żółtka, 88 g (7-8 żółtek, w zależności od wielkości jajka), białka można wykorzystać np. do przygotowania tej bezy pavlova)
  3. Cukier puder, 3 łyżki
  4. Ekstrakt waniliowy, 1 łyżeczka (lub 1 cukier waniliowy)
Przygotowanie:
  1. W rondelku zagotować śmietanę kremówkę z cukrem i ekstraktem waniliowym. Odstawić do lekkiego wystygnięcia.
  2. Żółtka wymieszać w misce szklanej lub metalowej.
  3. Drugi rondelek lub mały garnek napełnić wodą do 1/3 wysokości i zagotować.
  4. Przygotować także miskę z bardzo zimną wodą (najlepiej z lodem).
  5. Do żółtek wlać ok. łyżki lekko przestygniętej masy z kremówki, wymieszać rózgą, żeby zahartować żółtka. Następnie powoli wlewać resztę kremówki do żółtek cały czas dobrze mieszając.
  6. Następnie ustawić miskę z masą żółtkowo-kremówkową nad rondlem, w którym gotuje się woda, ale tak aby miska nie była w niej zanurzona. Cały czas mieszać, aż masa zacznie się lekko zagęszczać. Będzie to trwać ok. 10 min. (można sprawdzić też termometrem kuchennym, temperatura maksymalna powinna wynosić 78 stopni C). 
  7. Po tym czasie, zanurzyć miskę z masą w bardzo zimnej wodzie. Od czasu do czasu przemieszać, dopiero teraz masa ostatecznie stężeje i jest gotowa. Można ją jeszcze także schłodzić w lodówce.
  8. Sos angielski wykorzystać do polania gotowej szarlotki. Świetnie pasuje także do placuszków, tart owocowych czy polewa do sorbetów.





Komentarze

Popularne posty