Apple pie - szarlotka z sosem angielskim
Kruche ciasto, naprawdę kruche, z lekko kwaskowatymi jabłkami z cynamonem. Klasyczna szarlotka na sposób amerykański, ale tym razem z pysznym, kremowym, waniliowym sosem angielskim. To połączenie warte jest wiele:) Czy weekend nie jest najlepszym czasem, aby sprezentować sobie taki deser? Gorąco polecam!
Przepis na formę do tarty o średnicy 29 cm.
Składniki:
Kruche ciasto:
- Mąka pszenna, 400 g
- Cukier puder, 2 łyżki
- Sól, szczypta
- Masło zimne, 200 g
- Smalec zimny, 45 g
- Woda zimna, 5 łyżek
Farsz z jabłek:
- Jabłka, 800 g
- Cynamon, 1 łyżeczka
- Cukier, 2 łyżki
Przygotowanie:
- Mąkę, cukier puder i sól wsypać do miski, wymieszać. Dodać zimne masło i smalec i wymieszać łyżką, aż zrobi się kruszonka. Przesypać kruszonkę na stolnicę, dodać zimną wodę i wyrobić szybko ciasto. Uformować w kulę i wstawić do lodówki na 1h.
- Umyć i obrać jabłka. Pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić na cienkie plasterki (2-3 mm). Przełożyć do miski, dodać cukier i cynamon i wymieszać.
- Po godzinie, wyciągnąć ciasto z lodówki, podzielić je na dwie części: 2/3 ciasta i 1/3 ciasta. Tę część 1/3 ciasto schować z powrotem do lodówki.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C.
- Podsypać stolnicę mąką i rozwałkować ciasto na grubość ok. 4-5 mm, średnica ok. 45 cm, tak by ciasta wystarczyło to wyłożenia dna i boków formy tarty. Przełożyć ciasto do formy, odciąć jego nadmiar, jeśli wychodzi poza boki.
- Na ciasto wyłożyć jabłka z cukrem i cynamonem.
- Wyciągnąć pozostałą 1/3 część ciasta z lodówki i rozwałkować na tyle, aby starczyło do przykrycia całej formy. Wyłożyć ciasto na jabłka i brzegi ciasta skleić ze spodem tarty. Na środku tarty zrobić nacięcie w kształcie krzyżyka (aby nadmiar wilgoci z jabłek mógł odparować).
- Piec 60 min. Szarlotkę podawać ciepłą, polaną sosem angielskim.
Sos angielski (ok. 350 ml):
- Śmietana kremówka, 250 ml
- Żółtka, 88 g (7-8 żółtek, w zależności od wielkości jajka), białka można wykorzystać np. do przygotowania tej bezy pavlova)
- Cukier puder, 3 łyżki
- Ekstrakt waniliowy, 1 łyżeczka (lub 1 cukier waniliowy)
Przygotowanie:
- W rondelku zagotować śmietanę kremówkę z cukrem i ekstraktem waniliowym. Odstawić do lekkiego wystygnięcia.
- Żółtka wymieszać w misce szklanej lub metalowej.
- Drugi rondelek lub mały garnek napełnić wodą do 1/3 wysokości i zagotować.
- Przygotować także miskę z bardzo zimną wodą (najlepiej z lodem).
- Do żółtek wlać ok. łyżki lekko przestygniętej masy z kremówki, wymieszać rózgą, żeby zahartować żółtka. Następnie powoli wlewać resztę kremówki do żółtek cały czas dobrze mieszając.
- Następnie ustawić miskę z masą żółtkowo-kremówkową nad rondlem, w którym gotuje się woda, ale tak aby miska nie była w niej zanurzona. Cały czas mieszać, aż masa zacznie się lekko zagęszczać. Będzie to trwać ok. 10 min. (można sprawdzić też termometrem kuchennym, temperatura maksymalna powinna wynosić 78 stopni C).
- Po tym czasie, zanurzyć miskę z masą w bardzo zimnej wodzie. Od czasu do czasu przemieszać, dopiero teraz masa ostatecznie stężeje i jest gotowa. Można ją jeszcze także schłodzić w lodówce.
- Sos angielski wykorzystać do polania gotowej szarlotki. Świetnie pasuje także do placuszków, tart owocowych czy polewa do sorbetów.
Komentarze
Prześlij komentarz