Bresaola z serem kozim
Dziś zaczynam od przystawki, włoskiej szynki wołowej bresaola, która zawinięta, w środku skrywa kozi ser z prostymi dodatkami. Przystawka, fingerfood, na grilla, imprezę, na jeden kęs :)
U mnie była to jedna z czterech zimnych przekąsek (pozostałe: rolada szpinakowa z łososiem, pasztet francuski, ślimaczki z ciasta francuskiego z fetą i szpinakiem), które podałam w ramach przyjęcia komunijnego. Podane w ramach oczekiwania gości na dania obiadowe.
Bresaola - włoska szynka surowa, wołowa, specjalność z Valtelliny z Lombardii, najpierw dojrzewa w soli, potem suszy się przez 2-3 miesiące. Smakuje podobnie do prosciutto, jest jednak nieco ostrzejsza.
Przepis na 18 sztuk.
Składniki:
- 150 g szynki wołowej bresaola, pokrojona na cienkie plasterki
- Szczypiorek, pęczek
- Oliwa z oliwek, extra virgin, 2 łyżki
- Sól, pieprz czarny świeżo mielony
- 300 g miękkiego sera koziego, typu roladka
- Posiekać trochę szczypiorku, żeby uzyskać 1 łyżkę szczypiorku, resztę odstawić do zawijania.
- W miseczce wymieszać posiekany szczypiorek, ser kozi, oliwę z oliwek, doprawić solą i pieprzem.
- W zależności od wielkości plasterków, potrzeba, 2 lub 3, które rozkładamy na desce, tak żeby lekko na siebie nachodziły. Na środek kładziemy łyżeczkę farszu i zawijamy w paczuszkę.
- Zawiązujemy pojedynczym źdźbłem szczypiorku.
Inspiracją do powstania przepisu był przepis Gennaro "Fast Cook Italian".
Komentarze
Prześlij komentarz