Focaccia z rozmarynem

             Focaccia, czyli włoski rodzaj pieczywa, najlepiej można opisać ją jako grubą pizzę, jednak nie obfituje w tak dużą liczbę składników, nadal jednak jest pełna smaku.

Uwielbiam focaccię, jej puszystość i słony finisz. Dzisiejszy przepis nie jest wymagający, a wychodzi zawsze. Focaccię je się jako przystawkę, pieczywo do zup, lub dodatek do wędlin i mięsa. 

Przepis na 1 focaccię, forma o wymiarach 23x28 cm





Składniki:

  1. Mąka pszenna, typu włoskiego, 00, 250 g
  2. Oliwa z oliwek extra virgin, 4 łyżki + 1 łyżeczka
  3. Suche drożdże, 3/4 łyżeczki
  4. Sól morska, 2/3 łyżeczki
  5. Sól gruboziarnista, np. Maldon, 1/2 łyżeczki
  6. Rozmaryn, 2 gałązki
  7. Woda ciepła, 150 ml
Przygotowanie:
  1. Do miski, najlepiej robota kuchennego, wsypać mąkę, dodać drożdże, sól morską, 2 łyżki oliwy z oliwek, wymieszać. Włączyć mieszanie, jednocześnie powoli dolewając ciepłej wody. Mieszać do dokładnego połączenia składników. Ciasto będzie mokre i ciągnące, ale to dobrze. Przesunąć ciasto na bok miski, a w powstałe miejsce wlać ok. łyżeczki oliwy, rozsmarować, po czym przełożyć na tę rozsmarowaną część ciasto. Rozsmarować oliwę do całym dnie naczynia, tak aby ciasto nie było przyklejone do dna dzięki oliwie.
  2. Przykryć miskę z ciastem ręcznikiem i odstawić do wyrośnięcia na 2 h.
  3. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto w misce wymieszać, aby pozbawić je pęcherzyków powietrza. Przełożyć do formy, rozciągając ciasto na całe dno formy (aby ułatwić sobie pracę można moczyć ręce w wodzie, wtedy ciasto się nie przykleja się do dłoni). Przykryć formę i odstawić do ponownego wyrośnięcia na 1 h.
  4. Rozgrzać piekarnik do 240 stopni C.
  5. Wyrośnięte ciasto posmarować pozostałymi 2 łyżkami oliwy wymieszanymi z odrobiną wody. Na całej powierzchni ciasta palcami zrobić wgłębienia. Posypać ciasto solą gruboziarnistą. 
  6. Rozmaryn podzielić na mniejsze części i powtykać w ciasto. 
  7. Włożyć focaccię do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 220 stopni C i piec 20-23 min., aż będzie złota. Focaccia jest wspaniała zarówno na ciepło, jak i zimno, polana oliwą z oliwek.


Komentarze

Popularne posty