Granita di caffe con panna - mrożona kawa z bitą śmietaną
Gdy słońce w końcu rozgrzewa nasze ciała....czas na zimną, mrożoną, pyszną i kofeinową dawkę granity. Można zrobić z espresso, można z kawy rozpuszczalnej, wszelkie chwyty dozwolone, a efekt...orzeźwiający. Włoska kawa najlepsza na świecie! Buon appetito!
Przepis na 3 granity.
Składniki:
- Kawa rozpuszczalna, 280 ml (z 4 łyżeczek) lub 280 ml espresso
- Cukier, 1 łyżeczka
- Śmietana kremówka, 100 ml
- Cukier puder, 1 łyżeczka
Przygotowanie:
- Przygotowaną kawę osłodzić 1 łyżeczką cukru, przelać do woreczków do lodu lub foremki do lodu, zostawić do przestygnięcia i zamrozić (mrozić ok. 4 h).
- Śmietanę kremówkę przelać do miski, dodać łyżeczkę cukru pudru i ubić na sztywno mikserem.
- Kostki zamrożonej kawy przełożyć do mocnego blendera kielichowego z metalowymi ostrzami i krótko zmiksować, aż kostki zamienią się w mrożoną masę.
- Granitę przełożyć do szklaneczki, kieliszka, dodać bitą śmietanę i ...gotowe!. Buon appetito!
Komentarze
Prześlij komentarz