Kotlet wieprzowy z groszkiem
Łatwość przyrządzania kotletów schabowych w panierce, ich dostępność, sprawiły, że zapomnieliśmy o prawdziwym smaku kotletów schabowych. Ja ich smak odkryłam dopiero niedawno, a naprawdę warto, są bardzo soczyste i peeeełne smaku. Jeśli tylko macie okazję kupić kotlet schabowy z tłuszczem i skórą, a jeszcze lepiej z tłuszczem, skórą i kością, nie wahajcie się ani minuty (w Poznaniu taki kotlet można kupić na dziale mięsnym w Carrefour Posnania).
Przepis dla 4 osób.
Składniki:
- Kotlety schabowe z kością i skórą, 4x200 g
- Sól, pieprz
- Groszek mrożony, 450 g
- Masło, 1 łyżka
Przygotowanie:
- Do garnka z wodą, z sitkiem do gotowania na parze, wsypujemy mrożony groszek. Przykryć pokrywką garnek i gotować groszek 10 min.
- Skórę kotletów ponacinać w kilku miejscach (patrz zdjęcie poniżej).
- Kotlety schabowe doprawić solą i pieprzem z dwóch stron.
- Patelnię dobrze rozgrzać i położyć na niej kotlety, najlepiej 2 sztuki na raz. Smażyć 2 min. z jednej strony, przełożyć na drugą stronę i smażyć 2 min. Po czym zmniejszyć ogień na mały i smażyć jeszcze 5-6 min. Zdjąć kotlety z patelni, zostawić na 3-4 min., aby "odpoczęły" i można podawać.
- Groszek wyłożyć do miski, dodać łyżkę masła i sól, wymieszać i podawać z kotletem.
Komentarze
Prześlij komentarz