Kotlet wieprzowy z groszkiem

             Łatwość przyrządzania kotletów schabowych w panierce, ich dostępność, sprawiły, że zapomnieliśmy o prawdziwym smaku kotletów schabowych. Ja ich smak odkryłam dopiero niedawno, a naprawdę warto, są bardzo soczyste i peeeełne smaku. Jeśli tylko macie okazję kupić kotlet schabowy z tłuszczem i skórą, a jeszcze lepiej z tłuszczem, skórą i kością, nie wahajcie się ani minuty (w Poznaniu taki kotlet można kupić na dziale mięsnym w Carrefour Posnania). 

Przepis dla 4 osób.



Składniki:

  1. Kotlety schabowe z kością i skórą, 4x200 g
  2. Sól, pieprz
  3. Groszek mrożony, 450 g
  4. Masło, 1 łyżka
Przygotowanie:
  1. Do garnka z wodą, z sitkiem do gotowania na parze, wsypujemy mrożony groszek. Przykryć pokrywką garnek i gotować groszek 10 min.
  2. Skórę kotletów ponacinać w kilku miejscach (patrz zdjęcie poniżej).
  3. Kotlety schabowe doprawić solą i pieprzem z dwóch stron. 
  4. Patelnię dobrze rozgrzać i położyć na niej kotlety, najlepiej 2 sztuki na raz. Smażyć 2 min. z jednej strony, przełożyć na drugą stronę i smażyć 2 min. Po czym zmniejszyć ogień na mały i smażyć jeszcze 5-6 min. Zdjąć kotlety z patelni, zostawić na 3-4 min., aby "odpoczęły" i można podawać.
  5. Groszek wyłożyć do miski, dodać łyżkę masła i sól, wymieszać i podawać z kotletem.





Komentarze

Popularne posty