Smażone krewetki, sos i sałatka z topinambura
Przez lata decydowałam się na kupno mrożonych krewetek, wzbraniałam się przed kupnem surowych i koniecznością ich obróbki, ale do czasu...gdy pierwszy raz spróbowałam dania z krewetkami, które wcześniej były surowe i świeże...Bez porównania lepsze, o głębokim smaku, soczyste i prawdziwie „mięsne”. Warto poświęcić trochę więcej czasu, by cieszyć się tym dobrodziejstwem. Poniżej przepis dla 3 osób.
Dla niektórych nowością będzie topinambur. Polecam go właśnie w formie sałatki, nabiera wtedy wyjątkowego smaku. Topinambur można także piec jak chipsy, lub wcinać na surowo, z odrobiną soli i oliwy.
Sałatka z topinamburu
Składniki:
- Topinambur, 250 g
- Kapary, 2 łyżki
- Cebula, ½ sztuki
- Majonez, 2 łyżki
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
- Topinambur obrać ze skóry, umyć, duże kawałki przekroić na pół. Włożyć do garnka, zalać zimną wodą, zagotować i gotować do miękkości, ok. 30 minut (powinny być miękkie jak ziemniaki ugotowane). Odcedzić, pozostawić do wystygnięcia.
- Cebulę drobno pokroić, przełożyć do miski, dołożyć odsączone kapary.
- Wystygnięty topinambur pokroić w drobną kostkę, przełożyć do miski z cebulą i kaparami. Dołożyć 2 łyżki majonezu. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić.
Krewetki:
Składniki:
- Krewetki surowe nieobrane duże, 500 g
- Czosnek, 2 ząbki
- Oliwa z oliwek, 5 łyżek
- Sól, pieprz
Sos pomidorowy na bazie krewetek:
Składniki:
- Głowy krewetek surowe, ok. 150 g
- Marchew, 1 szt.
- Seler, kawałek wielkości śliwki
- Pietruszka, 1 szt.
- Cebula, 1 szt.
- Wino białe wytrawne, 1 szklanka
- Liść kaffiru lub 1 łyżeczka soku z cytryny
- Sól, pieprz
- Koncentrat pomidorowy, 1 łyżka
Przygotowanie:
- Krewetki: odciąć głowy i odłożyć. Z korpusów ściągnąć pancerze, za wyjątkiem ostatniego pancerza przy ogonku. Oderwać odnóża. Przy pomocy małego nożyka wyciągnąć ciemne jelito z krewetek.
- Krewetki umyć, odłożyć do wyschnięcia na papierowe ręczniki.
- Sos pomidorowy z krewetek: głowy krewetek umyć, przełożyć do małego garnka. Obrać marchewkę, pietruszkę, selera, cebulę opalić nad palnikiem, aż będzie w połowie czarna. Warzywa pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do garnka z głowami krewetek, zalać wodą (2 szklanki), doprawić solą, pieprzem i włożyć liść kaffiru (lub sok z cytryny). Zagotować, zmniejszyć ogień na minimalny, wlać wino i gotować jeszcze 15 min., aż wywar zrobi się bardziej esencjonalny.
- Po ugotowaniu wywaru, odcedzić go, odstawić. W garnku podsmażyć 1 łyżkę koncentratu pomidorowego, aż zacznie lekko się palić. Wtedy wlać do niego wywar z warzyw i krewetek, gotować, aż redukuję się o połowę. Powinien być gęsty i wyrazisty. Odstawić.
- Krewetki: Czosnek pokroić na cienkie plasterki. Rozgrzać dużą patelnię, wlać 5 łyżek oliwy z oliwek i wrzucić wszystkie krewetki, osolić je. Smażyć 1 minutę, po czym wrzucić czosnek i przełożyć krewetki na drugą stronę, również trochę osolić i smażyć 1 minutę.
- Na talerze wyłożyć krewetki, dodać porcję sałatki z topinamburu oraz polać krewetki sosem pomidorowo-krewetkowym.
Komentarze
Prześlij komentarz