Spaghetti z krewetkami

             Smak winny, słodki, ostry, kwaśny, morski i oliwny - to wszystko znaleźć można w tym makaronie. Wybierając krewetki do tego makaronu, patrzmy, aby były naprawdę duże i świeże. Wspaniałe, lekkie danie kuchni włoskiej, moje ulubione zestawienie, gdy uda mi się kupić te owoce morza. 

Przepis dla 3-4 osób.



Składniki:

  1. Makaron spaghetti, 400 g
  2. Krewetki duże, surowe lub mrożone, 350 g
  3. Pomidory, 2 szt.
  4. Czosnek, 3 ząbki
  5. Pietruszka natka, 1 pęczek, odłożyć 1 łyżkę do posypania gotowego dania
  6. Oliwa z oliwek extra virgin, 5 łyżek
  7. Wino białe, wytrawne, 125 ml
  8. Fileciki anchois, 4 szt.
  9. Sól, pieprz czarny świeżo mielony
Przygotowanie:
  1. Wstawić wodę na makaron (4l). Osolić. 
  2. Krewetki umyć, osuszyć, usunąć pancerze. Pomidory i anchois pokroić w kostkę, czosnek w plasterki, natkę pietruszki drobno posiekać.
  3. Gdy woda wrze, wrzucić makaron. Gotować al dente, w tym czasie przygotować sos.
  4. Rozgrzać dużą patelnię. Wlać oliwę z oliwek, dodać czosnek, natkę pietruszki i fileciki anchois. Chwilę smażyć (2 min.), następnie wrzucić krewetki, doprawić je solą i pieprzem, smażyć 2 minuty, przewrócić na drugą stronę i dołożyć na patelnię pomidory i wlać wino. Smażyć jeszcze 1-2 minuty, wyłączyć gaz pod patelnią i wrzucić odcedzony makaron. Wymieszać.
  5. Podawać gorące, posypane pozostałą natką pietruszki.




Komentarze

Popularne posty