Spaghetti z krewetkami
Smak winny, słodki, ostry, kwaśny, morski i oliwny - to wszystko znaleźć można w tym makaronie. Wybierając krewetki do tego makaronu, patrzmy, aby były naprawdę duże i świeże. Wspaniałe, lekkie danie kuchni włoskiej, moje ulubione zestawienie, gdy uda mi się kupić te owoce morza.
Przepis dla 3-4 osób.
Składniki:
- Makaron spaghetti, 400 g
- Krewetki duże, surowe lub mrożone, 350 g
- Pomidory, 2 szt.
- Czosnek, 3 ząbki
- Pietruszka natka, 1 pęczek, odłożyć 1 łyżkę do posypania gotowego dania
- Oliwa z oliwek extra virgin, 5 łyżek
- Wino białe, wytrawne, 125 ml
- Fileciki anchois, 4 szt.
- Sól, pieprz czarny świeżo mielony
Przygotowanie:
- Wstawić wodę na makaron (4l). Osolić.
- Krewetki umyć, osuszyć, usunąć pancerze. Pomidory i anchois pokroić w kostkę, czosnek w plasterki, natkę pietruszki drobno posiekać.
- Gdy woda wrze, wrzucić makaron. Gotować al dente, w tym czasie przygotować sos.
- Rozgrzać dużą patelnię. Wlać oliwę z oliwek, dodać czosnek, natkę pietruszki i fileciki anchois. Chwilę smażyć (2 min.), następnie wrzucić krewetki, doprawić je solą i pieprzem, smażyć 2 minuty, przewrócić na drugą stronę i dołożyć na patelnię pomidory i wlać wino. Smażyć jeszcze 1-2 minuty, wyłączyć gaz pod patelnią i wrzucić odcedzony makaron. Wymieszać.
- Podawać gorące, posypane pozostałą natką pietruszki.
Komentarze
Prześlij komentarz