Szparagi alla parmigiana
Sezon na szparagi trwa. Dziś dawka informacji na ich temat, dla tych wszystkich, którzy nadal obawiają się szparagów, lub też zaczynają z nimi przygodę. Cóż jest to moje najulubieńsze (jakby powiedział Tygrysek) warzywo, repertuar przepisów ze szparagami zaczynam więc dziś. Mam nadzieję, że podzielacie moją sympatię, bo będzie ich trochę :).
Zaczynam od bardzo prostego i szybkiego dania szparagi alla parmigiana, wspaniałe jako przystawka lub warzywa do obiadu. Gorąco polecam!
Szparagi:
- jak kupować: Zielone szparagi powinny mieć zwarte główki, których kwiaty powinny być zamknięte, liście boczne przylegające do łodygi. Łodyga świeża, bez pomarszczeń, żółtych przebarwień. Białe szparagi powinny być jasne, o kremowym kolorze, bez brązowych plam.
- jak przechowywać: Końcówki szparagów należy wstawić do naczynia z zimną wodą, przechowywać poza lodówką, ale w chłodnym miejscu, bez bezpośredniego wystawiania na słońce.
- jak przygotować do gotowania: Białe szparagi należy obrać obieraczką do warzyw do 2/3 ich wysokości, odciąć zdrewniałą końcówkę (2-3 cm) (im młodsze szparagi, tym mniejsza zdrewniała część do odcięcia). Zielonych szparagów, które są świeże, nie trzeba obierać, zdarza się jednak, że należy obrać szparagi, do 1/2 ich wysokości, szczególnie jeśli dolna część szparaga zmieniła kolor na zielono-żółty.
- jak gotować: Wysoki garnek napełnić wodą, tak aby z wody wystawały jedynie główki szparagów. Wodę osolić (ok. 1 łyżka stołowa na pęczek szparagów), dodać łyżeczkę cukru, zagotować i włożyć szparagi - zielone, gotować 4 min., lub krócej jeśli są cienkie. Przełożyć do miski z wodą i lodem, celem zachowania ich zielonego, intensywnego koloru. Białe szparagi gotują się dłużej, około 10 min. Aby sprawdzić, czy szparagi są ugotowane należy nakłuć szparaga w dolnej części. Nóż powinien z łatwością wbijać się w warzywo. Szparagi, zarówno białe, jak i zielone, można gotować także na parze (zielone ok. 5 min., białe ok. 12 min.).
Szparagi alla parmigiana
Przepis dla 2 osób.
Składniki:
- Szparagi zielone, 500 g (1 pęczek)
- Parmezan, 25 g
- Masło, 30 g
- Sól, 1 łyżka + szczypta
- Cukier , 1 łyżeczka
Przygotowanie:
- Szparagi zielone obrać obierakiem do warzyw do 1/2 wysokości. Przygotować miskę z bardzo zimną wodą i lodem. Parmezan zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Masło roztopić w rondelku.
- Piekarnik nagrzać do 200 stopni C.
- Wąski, wysoki garnek napełnić wodą, osolić (1 łyżka) i dodać cukier (1 łyżeczka), gdy woda będzie wrzeć wrzucić szparagi. Gotować 4 min. od momentu, gdy woda zacznie ponownie wrzeć.
- Wyciągnąć szparagi i przełożyć do miski z wodą i lodem. Odstawić na 2-3 min.
- Szparagi odcedzić, przełożyć do naczynia żaroodpornego. Posypać parmezanem oraz polać roztopionym masłem.
- Piec 8-10 min., aż ser i szparagi zaczną się przypiekać.
Komentarze
Prześlij komentarz