Szparagi z krewetkami
Wspaniałe połączenie. Kto by się spodziewał, że krewetki tak świetnie pasują do szparagów... Wymyślili to Włosi, kuchnia włoska też uwielbia szparagi, podobnie jak polska. Szybki sposób na ciepłą kolację lub lunch. Koniecznie dodajcie na koniec sok z cytryny, koniecznie!
Przepis dla 2 osób.
Składniki:
- Szparagi zielone, 500 g
- Krewetki, surowe, mrożone, 200 g
- Czosnek, 1 ząbek
- Natka pietruszki, 1 łyżka
- Oliwa z oliwek, 2 łyżki
- Masło, 1 łyżka
- Sól, pieprz
- Sok z 1/4 cytryny
Przygotowanie:
- Szparagi zielone obrać do 1/2 wysokości. Przygotować naczynie z zimną wodą.
- Krewetki rozmrozić.
- W szerokim garnku zagotować wodę (2 l), obficie osolić wodę (2 łyżki). Gdy woda wrze, wrzucić szparagi. Gotować 4-5 min., po czym przełożyć szparagi do naczynia z zimną wodą. Po 2 min wyciągnąć szparagi, odstawić.
- Krewetki obrać z pancerzy, zostawiając ogonki. Osuszyć i odstawić. Natkę pietruszki drobno posiekać, czosnek pokroić na cienkie plasterki.
- Rozgrzać dużą patelnię, wlać 2 łyżki oliwy. Przełożyć na patelnię krewetki, smażyć 2 minuty z jednej strony, dodać sól, przełożyć na drugą stronę, dodać czosnek, sól, smażyć 1 minutę.
- Krewetki przełożyć z patelni na talerzyk, a na patelnię dołożyć łyżkę masła i przełożyć na nią szparagi. Smażyć po 2 min. na każdą stronę. Doprawić solą i pieprzem.
- Szparagi przełożyć na 2 talerze, dołożyć krewetki, posypać natką pietruszki i skropić sokiem z cytryny.
Komentarze
Prześlij komentarz