Tatar

             Tylko tyle i aż tyle. To tylko surowe mięso, ale za to wołowe i polędwica. To tylko drobna cebulka i kiszone ogórki, ale za to w towarzystwie surowego żółtka. Całość przyprawiona tylko solą i pieprzem. Klasyka kuchni polskiej, prostota znów wygrywa.

Jak wybrać mięso na tatar? Najlepsza jest polędwica wołowa, ze względu na smak, mało błon i piękny głęboki kolor. Tatar uda się także z rostbefu i udźca.

Pamiętajmy, aby tatar spożywać krótko po jego przygotowaniu.

Przepis na 3 tatary.



Składniki:

  1. Polędwica wołowa, 300 g
  2. Sól, pieprz
  3. Musztarda, 1 łyżeczka
  4. Olej rzepakowy, 1 łyżka
  5. Cebulka szalotka, 1 szt.
  6. Kiszone ogórki, 2 szt.
  7. Żółtka, 3 szt.
+ sos holenderski

Przygotowanie:
  1. Polędwicę oczyścić z błon i skórek. Pokroić na cienkie plasterki, a następnie plasterki pokroić na paski i te znowu w drobną kosteczkę.
  2. Przełożyć pokrojoną polędwicę do miski, dodać sól i pieprz do smaku oraz łyżkę oleju i łyżeczkę musztardy. Wymieszać.
  3. Cebulkę bardzo drobno pokroić, tak samo ogórki kiszone. 
  4. Przełożyć mięso na talerze, dodać cebulkę i ogórki. Na środek mięsa położyć żółtko jajka. 
  5. Całość doprawić odrobiną soli i pieprzu. Podawać z pieczywem i sosem holenderskim.


Komentarze

Popularne posty