Tatar
Tylko tyle i aż tyle. To tylko surowe mięso, ale za to wołowe i polędwica. To tylko drobna cebulka i kiszone ogórki, ale za to w towarzystwie surowego żółtka. Całość przyprawiona tylko solą i pieprzem. Klasyka kuchni polskiej, prostota znów wygrywa.
Jak wybrać mięso na tatar? Najlepsza jest polędwica wołowa, ze względu na smak, mało błon i piękny głęboki kolor. Tatar uda się także z rostbefu i udźca.
Pamiętajmy, aby tatar spożywać krótko po jego przygotowaniu.
Przepis na 3 tatary.
Składniki:
- Polędwica wołowa, 300 g
- Sól, pieprz
- Musztarda, 1 łyżeczka
- Olej rzepakowy, 1 łyżka
- Cebulka szalotka, 1 szt.
- Kiszone ogórki, 2 szt.
- Żółtka, 3 szt.
+ sos holenderski
Przygotowanie:
- Polędwicę oczyścić z błon i skórek. Pokroić na cienkie plasterki, a następnie plasterki pokroić na paski i te znowu w drobną kosteczkę.
- Przełożyć pokrojoną polędwicę do miski, dodać sól i pieprz do smaku oraz łyżkę oleju i łyżeczkę musztardy. Wymieszać.
- Cebulkę bardzo drobno pokroić, tak samo ogórki kiszone.
- Przełożyć mięso na talerze, dodać cebulkę i ogórki. Na środek mięsa położyć żółtko jajka.
- Całość doprawić odrobiną soli i pieprzu. Podawać z pieczywem i sosem holenderskim.
Komentarze
Prześlij komentarz