Wiosenna sałatka ze szparagami
Nastał ten czas, kiedy sałatki z zieleniną nabierają wyjątkowego smaku, czuć w nich słońce. Jako szczęśliwa posiadaczka przydomowego ogródka, korzystam z jego dobrodziejstw i cieszę się własnym szczypiorkiem, rzodkiewką i pietruszką, a czekam już na następne...
Dziś niezwykle świeża, zielona, wiosenna sałatka ze szparagami, rzodkiewką, pomidorkami koktajlowymi i kiełkami słonecznika. Do tego musztardowy dressing....To moja ulubiona sałatka tej wiosny.
Przepis dla 2 osób.
Składniki:
- Szparagi zielone, 500 g
- Rzodkiewki, pęczek
- Pomidorki koktajlowe, 150 g
- Kiełki słonecznika, 3 garście
- Szczypiorek, 3 łyżki
- Natka pietruszki, 3 łyżki
- Sól, pieprz
- Dressing: oliwa z oliwek extra virgin - 3 łyżki, musztarda sarepska - 1 łyżeczka, miód - 1 łyżeczka, sól, pieprz, odrobina wody.
+ 2 tosty pszenne przekrojone na skos.
Przygotowanie:
- Szparagi obrać do 2/3 wysokości. Wodę w garnku z solą (1 łyżka) zagotować, włożyć szparagi. Gotować 4 min., po czym przełożyć do miski z zimną wodą (na 2 min.). Odcedzić, przekroić każdego szparaga na pół, odstawić.
- Pomidorki koktajlowe umyć, przekroić na pół, podobnie rzodkiewki.
- Szczypiorek i natkę pietruszki drobno posiekać.
- Dressing: wszystkie składniki przełożyć do miseczki i dobrze wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
- Do dużej miski przełożyć pomidorki, rzodkiewkę, kiełki słonecznika, natkę pietruszki, szparagi. Do miski wlać cały dressing, wymieszać składniki sałatki. Doprawić solą i pieprzem. Przełożyć na talerze, posypać posiekanym szczypiorkiem.
Komentarze
Prześlij komentarz