Zapiekane jabłka z kruszonką
Gdy nachodzi nas ochota na szarlotkę, ale jednak czasu i większych chęci brak, z pomocą przychodzą jabłka z kruszonką. Kruchego ciasto nie trzeba schładzać, bo go nie ma, jest za to kruszonka, do której z nostalgią wracamy, my pokolenie dzieci końca PRL-u, kiedy była to ulubiona część każdego ciasta robionego przez mamy czy babcie.
Całość przygotowania pozwala zamknąć się w 40-45 min., więc jeśli tylko macie kilka jabłek pod ręką, nie macie już wyjścia :)).
Przepis na 6 dużych kokilek lub formę o wymiarach 20x25 cm
Składniki:
- Jabłka, 700 g
- Cynamon, 1 łyżeczka
- Cukier drobny, 70 g + 2 łyżki
- Mąka pszenna, 120 g
- Masło, miękkie, 100 g
- Płatki migdałów, 20 g
Przygotowanie:
- Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne, pokroić na cienkie plasterki. Jabłka posypać 2 łyżkami cukru i 1 łyżeczką cynamonu, wymieszać, odstawić.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
- Do miski przełożyć masło, wsypać cukier (70 g) i mąkę, wymieszać, wyrobić ręką, żeby powstała kruszonka.
- Do kokilek lub formy przełożyć jabłka, posypać zrobioną kruszonką oraz płatkami migdałów.
- Piec w piekarniu 25-30 min. Kokilki powinny być gotowe po 25 min., natomiast forma potrzebuje ok. 30 min. Pieczemy, aż kruszonka i płatki będą złoto-brązowe.
Komentarze
Prześlij komentarz