Zapiekane jabłka z kruszonką

             Gdy nachodzi nas ochota na szarlotkę, ale jednak czasu i większych chęci brak, z pomocą przychodzą jabłka z kruszonką. Kruchego ciasto nie trzeba schładzać, bo go nie ma, jest za to kruszonka, do której z nostalgią wracamy, my pokolenie dzieci końca PRL-u, kiedy była to ulubiona część każdego ciasta robionego przez mamy czy babcie. 

Całość przygotowania pozwala zamknąć się w 40-45 min., więc jeśli tylko macie kilka jabłek pod ręką, nie macie już wyjścia :)).

Przepis na 6 dużych kokilek lub formę o wymiarach 20x25 cm



Składniki:

  1. Jabłka, 700 g
  2. Cynamon, 1 łyżeczka
  3. Cukier drobny, 70 g + 2 łyżki
  4. Mąka pszenna, 120 g
  5. Masło, miękkie, 100 g
  6. Płatki migdałów, 20 g
Przygotowanie:
  1. Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne, pokroić na cienkie plasterki. Jabłka posypać 2 łyżkami cukru i 1 łyżeczką cynamonu, wymieszać, odstawić.
  2. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
  3. Do miski przełożyć masło, wsypać cukier (70 g) i mąkę, wymieszać, wyrobić ręką, żeby powstała kruszonka. 
  4. Do kokilek lub formy przełożyć jabłka, posypać zrobioną kruszonką oraz płatkami migdałów.
  5. Piec w piekarniu 25-30 min. Kokilki powinny być gotowe po 25 min., natomiast forma potrzebuje ok. 30 min. Pieczemy, aż kruszonka i płatki będą złoto-brązowe.




Komentarze

Popularne posty