Ciasto czekoladowe z kremem mascarpone i truskawkami
Przyjemnie czekoladowe ciasto, latem koniecznie z truskawkami dla orzeźwienia i kremem śmietanowym z mascarpone (dzięki niemu krem nie spływa z ciasta nawet w upały).
Ciasto czekoladowe, w tym przepisie nie jest ciężkie, coś pomiędzy "murzynkiem" a brownie. Uwaga! Szybko znika:)
Przepis na tortownicę 20 cm.
Składniki:
- Czekolada mleczna, 100 g
- Masło, 100 g
- Cukier drobny, 110 g
- Jajka, 4 szt.
- Mąka pszenna, 75 g
- Kakao, 2 łyżki
- Ekstrakt waniliowy, 1/2 łyżeczki
Krem:
- Śmietana kremówka 30 %, 200 ml
- Mascarpone, 2 łyżki
- Cukier puder, 1 łyżka
+ Truskawki 250 g
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Tortownicę - dno wyłożyć papierem do pieczenia.
- Do rondelka włożyć masło i połamaną na kawałki czekoladę, roztopić, gotując na małym ogniu, odstawić do przestygnięcia.
- W dużej misce utrzeć jajka z cukrem drobnym na jasny, puszysty krem (ok.4-5 min.). Do mniejszej miski przesiać mąkę pszenną i kakao.
- Miksując na drobnych obrotach powoli dosypywać mąkę z kakao.
- Następnie do masy dodać roztopione, przestudzone masło z czekoladą, już nie miksować, tylko delikatnie wszystko wymieszać do połączenia składników.
- Masę przełożyć do tortownicy i piec 25 min. Po czym zostawić ciasto w piekarniku na ok. 10 min.
- Wyciągnąć i zostawić do wystygnięcia.
- Krem: Wszystkie składniki przełożyć do miski, miksować mikserem, aż masa będzie sztywna.
- Krem przełożyć na ciasto i ozdobić pokrojonymi truskawkami.
Komentarze
Prześlij komentarz