Ciasto czekoladowe z kremem mascarpone i truskawkami

 Przyjemnie czekoladowe ciasto, latem koniecznie z truskawkami dla orzeźwienia i kremem śmietanowym z mascarpone (dzięki niemu krem nie spływa z ciasta nawet w upały).

Ciasto czekoladowe, w tym przepisie nie jest ciężkie, coś pomiędzy "murzynkiem" a brownie. Uwaga! Szybko znika:)

Przepis na tortownicę 20 cm.



Składniki:

  1. Czekolada mleczna, 100 g 
  2. Masło, 100 g 
  3. Cukier drobny, 110 g 
  4. Jajka, 4 szt. 
  5. Mąka pszenna, 75 g 
  6. Kakao, 2 łyżki
  7. Ekstrakt waniliowy, 1/2 łyżeczki

Krem:

  1. Śmietana kremówka 30 %, 200 ml 
  2. Mascarpone, 2 łyżki
  3. Cukier puder, 1 łyżka

+ Truskawki 250 g 

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Tortownicę  - dno wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Do rondelka włożyć masło i połamaną na kawałki czekoladę, roztopić, gotując na małym ogniu, odstawić do przestygnięcia.
  3. W dużej misce utrzeć jajka z cukrem drobnym na jasny, puszysty krem (ok.4-5 min.). Do mniejszej miski przesiać mąkę pszenną i kakao. 
  4. Miksując na drobnych obrotach powoli dosypywać mąkę z kakao.
  5. Następnie do masy dodać roztopione, przestudzone masło z czekoladą, już nie miksować, tylko delikatnie wszystko wymieszać do połączenia składników.
  6. Masę przełożyć do tortownicy i piec 25 min. Po czym zostawić ciasto w piekarniku na ok. 10 min.
  7. Wyciągnąć i zostawić do wystygnięcia.
  8. Krem: Wszystkie składniki przełożyć do miski, miksować mikserem, aż masa będzie sztywna. 
  9. Krem przełożyć na ciasto i ozdobić pokrojonymi truskawkami. 









Komentarze

Popularne posty