Croquetas - hiszpańskie kulki serowe
Dziś świetna przystawka, np. do grilla lub na imprezę. Chrupiące croquetas, hiszpański tapas, o wyraźnym serowym smaku, uzależniające, z prostym, najszybszym sosem ketchup+majonez.
Przepis na 15 croquetas.
Składniki:
- Miękisz ze świeżego chleba, 50 g (około 4 kromek)
- Ser manchego, parmezan, asiago, caciocavallo lub inny twardy ser do starcia, 70 g
- Białko jajek, 3 szt.
- Szczypiorek, 2 łyżki
- Natka pietruszki, 4 gałązki
- Sól, pieprz
- Papryka słodka, 1/2 łyżeczki
- Olej rzepakowy, 1/2 litra
Przygotowanie:
- Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Miękisz chleba porwać na drobne kawałeczki.
- W rondelku rozgrzać olej.
- Drobno pokroić szczypiorek i natkę pietruszki.
- Białko ubić, ale nie na sztywno, ma być lejące.
- W misce połączyć ser, miękisz chleba, szczypiorek, natkę, dodać sól, pieprz i słodką paprykę. Wlać białko jaj i delikatnie wszystko wymieszać (masa będzie wilgotna).
- Do rondelka z rozgrzanym tłuszczem włożyć kawałek chleba, jeśli od razu skwierczy, temperatura jest właściwa i można smażyć krokieciki.
- Rękoma formować kulki wielkości orzecha włoskiego i wkładać do rozgrzanego oleju. Smażyć ok. 3-4 min., aż będą złote.
- Wyciągnąć na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
- Podawać na ciepło z sosem ketchup+majonez (1 łyżka majonezu + 1 łyżka ketchupu).
Komentarze
Prześlij komentarz