Croquetas - hiszpańskie kulki serowe

         Dziś świetna przystawka, np. do grilla lub na imprezę. Chrupiące croquetas, hiszpański tapas, o wyraźnym serowym smaku, uzależniające, z prostym, najszybszym sosem ketchup+majonez. 

Przepis na 15 croquetas.




Składniki:

  1. Miękisz ze świeżego chleba, 50 g (około 4 kromek)
  2. Ser manchego, parmezan, asiago, caciocavallo lub inny twardy ser do starcia, 70 g
  3. Białko jajek, 3 szt.
  4. Szczypiorek, 2 łyżki
  5. Natka pietruszki, 4 gałązki
  6. Sól, pieprz
  7. Papryka słodka, 1/2 łyżeczki
  8. Olej rzepakowy, 1/2 litra
Przygotowanie:
  1. Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Miękisz chleba porwać na drobne kawałeczki.
  2. W rondelku rozgrzać olej.
  3. Drobno pokroić szczypiorek i natkę pietruszki. 
  4. Białko ubić, ale nie na sztywno, ma być lejące.
  5. W misce połączyć ser, miękisz chleba, szczypiorek, natkę, dodać sól, pieprz i słodką paprykę. Wlać białko jaj i delikatnie wszystko wymieszać (masa będzie wilgotna).
  6. Do rondelka z rozgrzanym tłuszczem włożyć kawałek chleba, jeśli od razu skwierczy, temperatura jest właściwa i można smażyć krokieciki.
  7. Rękoma formować kulki wielkości orzecha włoskiego i wkładać do rozgrzanego oleju. Smażyć ok. 3-4 min., aż będą złote. 
  8. Wyciągnąć na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
  9. Podawać na ciepło z sosem ketchup+majonez (1 łyżka majonezu + 1 łyżka ketchupu).



Komentarze

Popularne posty