Domowe hot-dogi

        Dziś street (fast) foodowa klasyka, jednak z niezupełnie oczywistymi składnikami, jak młoda kapusta, kiszone ogórki czy szpinak. Trzy różne sposoby na hot-doga: jeden na styl włoski, drugi a la cubano, trzeci w stylu polskim. Każdy pełen smaku, soczysty i sycący.
Przepis na 3 hot-dogi.

Składniki dla wszystkich hot-dogów:
  1. Bułki do hot-dogów, 3 szt.
  2. Kiełbaski frankfurterki, 3 szt.
  3. Ketchup, musztarda
Hot-dog na styl włoski:
  1. Pomidor, 3 plasterki pokrojone w drobną kosteczkę
  2. Bazylia świeża, kilka listków drobno pokrojonych
  3. Oliwa z oliwek, 1 łyżka
  4. Czerwona cebula, kilka plasterków
  5. Parmezan, 10 płatków startych obieraczką do warzyw
Przygotowanie hot-dog włoski:
  1. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C.
  2. Na suchej patelni grillowej zgrillować frankfurterkę.
  3. Bułkę przekroić na pół, ale nie docinać do końca, podsmażyć na suchej patelni przez chwilę, aby bułka się przyrumieniła. Polać bułkę oliwą z oliwek.
  4. Do bułki przełożyć kiełbaskę, położyć połowę sera parmezan i wstawić do piekarnika, aby ser się roztopił.
  5. Wyciągnąć z piekarnika, dołożyć do hot-doga pokrojonego pomidora, bazylię, pokrojoną czerwoną cebulę oraz pozostały parmezan. Kiełbaskę polać ketchupem.
Hot-dog a la cubano:
  1. Szynka gotowana wieprzowa, 2 plasterki obsmażone na patelni
  2. Ogórek kiszony, 1 szt. pokrojony wzdłuż 
  3. Ser cheddar, 2 plasterki
Przygotowanie hot-dog cubano: 
  1. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C.
  2. Na suchej patelni grillowej zgrillować frankfurterkę.
  3. Bułkę przekroić na pół, ale nie docinać do końca, podsmażyć na suchej patelni przez chwilę, aby bułka się przyrumieniła. 
  4. Do bułki przełożyć kiełbaskę, położyć ser cheddar i wstawić do piekarnika, aby ser się roztopił. 
  5. Wyciągnąć z piekarnika, dołożyć do hot-doga obsmażoną szynkę wieprzową oraz ogórek kiszony, kiełbaskę polać musztardą i ketchupem.
Hot-dog na styl polski:
  1. Młoda kapusta, 1/2 główki
  2. Smalec, 2 łyżki
  3. Ocet, 2 łyżki
  4. Cukier, sól, pieprz
  5. Ser cheddar, 2 plasterki
  6. Szpinak świeży, garść
Przygotowanie hot-dog polski:
  1. Młodą kapustę drobno poszatkować, przełożyć do garnka, dodać smalec, ocet, cukier (2 łyżki), sól (1/2 łyżeczki), pieprz do smaku, wlać 1/2 szklanki wody. Włączyć gaz, zagotować, po czy zmniejszyć ogień do minimum, przykryć i gotować ok. 30 min. W tym czasie kilka razy przemieszać. Jeśli cały płyn odparuje, dodać odrobinę wody. 
  2. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C.
  3. Na suchej patelni grillowej zgrillować frankfurterkę.
  4. Bułkę przekroić na pół, ale nie docinać do końca, podsmażyć na suchej patelni przez chwilę, aby bułka się przyrumieniła. 
  5. Do bułki przełożyć kiełbaskę, położyć ser cheddar i wstawić do piekarnika, aby ser się roztopił.
  6. Wyciągnąć z piekarnika, dołożyć do hot-doga dużą porcję kapusty oraz garść szpinaku. Kiełbaskę polać musztardą i ketchupem.





Komentarze

Popularne posty