Domowe hot-dogi
Dziś street (fast) foodowa klasyka, jednak z niezupełnie oczywistymi składnikami, jak młoda kapusta, kiszone ogórki czy szpinak. Trzy różne sposoby na hot-doga: jeden na styl włoski, drugi a la cubano, trzeci w stylu polskim. Każdy pełen smaku, soczysty i sycący.
Przepis na 3 hot-dogi.
Składniki dla wszystkich hot-dogów:
- Bułki do hot-dogów, 3 szt.
- Kiełbaski frankfurterki, 3 szt.
- Ketchup, musztarda
Hot-dog na styl włoski:
- Pomidor, 3 plasterki pokrojone w drobną kosteczkę
- Bazylia świeża, kilka listków drobno pokrojonych
- Oliwa z oliwek, 1 łyżka
- Czerwona cebula, kilka plasterków
- Parmezan, 10 płatków startych obieraczką do warzyw
Przygotowanie hot-dog włoski:
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C.
- Na suchej patelni grillowej zgrillować frankfurterkę.
- Bułkę przekroić na pół, ale nie docinać do końca, podsmażyć na suchej patelni przez chwilę, aby bułka się przyrumieniła. Polać bułkę oliwą z oliwek.
- Do bułki przełożyć kiełbaskę, położyć połowę sera parmezan i wstawić do piekarnika, aby ser się roztopił.
- Wyciągnąć z piekarnika, dołożyć do hot-doga pokrojonego pomidora, bazylię, pokrojoną czerwoną cebulę oraz pozostały parmezan. Kiełbaskę polać ketchupem.
Hot-dog a la cubano:
- Szynka gotowana wieprzowa, 2 plasterki obsmażone na patelni
- Ogórek kiszony, 1 szt. pokrojony wzdłuż
- Ser cheddar, 2 plasterki
Przygotowanie hot-dog cubano:
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C.
- Na suchej patelni grillowej zgrillować frankfurterkę.
- Bułkę przekroić na pół, ale nie docinać do końca, podsmażyć na suchej patelni przez chwilę, aby bułka się przyrumieniła.
- Do bułki przełożyć kiełbaskę, położyć ser cheddar i wstawić do piekarnika, aby ser się roztopił.
- Wyciągnąć z piekarnika, dołożyć do hot-doga obsmażoną szynkę wieprzową oraz ogórek kiszony, kiełbaskę polać musztardą i ketchupem.
Hot-dog na styl polski:
- Młoda kapusta, 1/2 główki
- Smalec, 2 łyżki
- Ocet, 2 łyżki
- Cukier, sól, pieprz
- Ser cheddar, 2 plasterki
- Szpinak świeży, garść
Przygotowanie hot-dog polski:
- Młodą kapustę drobno poszatkować, przełożyć do garnka, dodać smalec, ocet, cukier (2 łyżki), sól (1/2 łyżeczki), pieprz do smaku, wlać 1/2 szklanki wody. Włączyć gaz, zagotować, po czy zmniejszyć ogień do minimum, przykryć i gotować ok. 30 min. W tym czasie kilka razy przemieszać. Jeśli cały płyn odparuje, dodać odrobinę wody.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C.
- Na suchej patelni grillowej zgrillować frankfurterkę.
- Bułkę przekroić na pół, ale nie docinać do końca, podsmażyć na suchej patelni przez chwilę, aby bułka się przyrumieniła.
- Do bułki przełożyć kiełbaskę, położyć ser cheddar i wstawić do piekarnika, aby ser się roztopił.
- Wyciągnąć z piekarnika, dołożyć do hot-doga dużą porcję kapusty oraz garść szpinaku. Kiełbaskę polać musztardą i ketchupem.
Komentarze
Prześlij komentarz