Domowy barbeque chicken burger
Burgery nigdy nie smakują lepiej niż latem, a pysznego, pełnego smaków i aromatów burgera możemy zrobić sami. Poniżej przepis na burgera, który śmiało mógłby konkurować ze street foodem: z domowym sosem barbeque, soczystymi kawałkami kurczaka i solidną porcją najprostszego colesława.
Przepis na 4 burgery.
Colesław składniki:
- Młoda kapusta, 1/2 małej sztuki
- Szczypiorek, 3 łyżki
- Majonez, 1 łyżka
- Jogurt naturalny, 1 łyżka
- Ocet winny biały, 2 łyżki
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
- Kapustę poszatkować na drobne paseczki, przełożyć do miski. Szczypiorek drobno posiekać.
- Do kapusty dodać szczypiorek, wymieszać. W małej miseczce wymieszać jogurt, majonez, ocet winny, dodać szczyptę soli i pieprzu. Dodać sos do kapusty i wymieszać, schłodzić w lodówce.
Burger składniki:
- Udka z kurczaka 1 kg, lub udka z kurczaka bez kości, 750 g
- Sól,
- Bułki, duże, 4 szt.
- Listki sałaty, 10 szt.
- Olej rzepakowy, do posmarowania patelni grillowej
- Sos barbeque: ketchup - 200 ml, cukier trzcinowy - 2 łyżki, sos worchesteshire - 2 łyżki, papryka wędzona - 2 łyżeczki.
Przygotowanie:
- Sos: wszystkie składniki sosu przełożyć do rondelka i dobrze wymieszać. Włączyć gaz i gotować sos na małym ogniu przez 10 min.
- Udka z kurczaka oddzielić od kości i skóry, kości i skórę wyrzucić. Mięso doprawić solą.
- Rozgrzać patelnię grillową i posmarować ją olejem. Smażyć kawałki kurczaka po 5 min. na stronę, aż będzie dobrze przysmażony. Następnie usmażone kawałki kurczaka maczać w sosie barbeque (pozostały sos wykorzystać do złożenia burgerów) i z powrotem ułożyć na patelni, smażyć po 2 min. na stronę. Mięso przełożyć na deskę i pokroić na mniejsze kawałki.
- Bułki burgera przekroić na pół i podpiec na suchej patelni, aż środek się zrumieni.
- Złożyć burgera: Na spód bułki wyłożyć solidną porcję colesława, następnie dużą porcję kawałków kurczaka, polać kurczaka sosem barbeque, przykryć listkami sałaty i górną częścią bułki. Spiąć burgera patyczkiem do szaszłyków.
Komentarze
Prześlij komentarz