Mangolada
Lemoniada z mango, cytryną, z dodatkiem mięty, pomarańczy i limonki. Wspaniałe orzeźwienie, proste w przygotowaniu, wystarczy wszystko wrzucić do blendera kielichowego i zmiksować, schłodzić i już...można kosztować. Solidna 2l litrowa porcja lata!
Przepis na 2 litry mangolady.
Składniki:
- Dojrzałe mango*, 1 szt.
- Cukier, 3 łyżki
- Cytryna, 2 szt.
- Mięta, 1 gałązka
- Pomarańcza, kilka plasterków
- Limonka, kilka plasterków
- Lód w kostkach
Przygotowanie:
- Umyć, obrać ze skórki mango, obkroić do pestki, miąższ wrzucić do blendera kielichowego. Wlać 1 szklankę wody. Zmiksować.
- Do rondelka wlać 1/2 szklanki wody i wsypać 3 łyżki cukru. Gotować do całkowitego rozpuszczenia cukru. Wlać syrop do zmiksowanego mango.
- Do zmiksowanego mango z syropem wlać 1,3 l wody, tak aby konsystencja była bardzo płynna (można dodać wody gazowanej). Wycisnąć sok z cytryn i wlać do soku.
- Schłodzić mangoladę w lodówce. Podawać z lodem w kostkach, listkami mięty, kawałkami pomarańczy i limonki.
*Dojrzałe mango ma miękką skórkę. Warto kupione mango, jeśli nie jest zbyt miękkie, wystawić na słońce na 1-2 dni.
Komentarze
Prześlij komentarz