Panzanella - sałatka z arbuzem
Kolejny dzień zdrowego tygodnia. Wariacja na temat klasycznej włoskiej panzanelli. W sezonie wiosenno-letnim dressing, jak i sałatka z dodatkiem soczystego, słodkiego arbuza. Jest chrupiąco, słodko-kwaśno, świeżo i zdrowo. Nowe smaki, nowe połączenia, warto poznać tę sałatkę!
Przepis dla 2-3 osób.
Dressing:
- Arbuz bez skórki, 250 g
- Cukier, 1 łyżka
- Sól morska, 1 łyżeczka
- Czosnek, 2 ząbki
- Musztarda, 1 łyżka
- Tymianek świeży, 1 łyżeczka
- Ocet winny, 4 łyżki
- Oliwa z oliwek extra virgin, 5 łyżek
- Sól, pieprz
Sałatka:
- Pomidorki koktajlowe, 250 g
- Czerwona cebula, 1/2 szt.
- Ogórek wężowy, 1 szt. ok. 200 g
- Arbuz, 400 g
- Rzodkiewki, 10 szt.
- Bazylia świeża, 15 listków
- Chleb, 5 kromek
Przygotowanie:
- Dressing: Zetrzeć arbuza na tarce o dużych oczkach do miski. Dodać łyżkę cukru i łyżeczkę soli morskiej. Wymieszać, odstawić na 10 min.
- Do słoiczka lub miseczki przełożyć musztardę, obrać i zetrzeć na tarce czosnek, oberwać listki tymianku i dodać. Następnie wlać ocet winny, oliwę z oliwek, dodać szczyptę soli i pieprzu po czym połączyć z startym arbuzem z sokiem. Wymieszać lub wstrząsnąć. Wstawić do lodówki do schłodzenia.
- Sałatka: pomidorki umyć i przekroić na połowy, rzodkiewki umyć, odciąć ogonki i pokroić na ćwiartki, cebulę czerwoną pokroić na cieniutkie piórka, ogórka obrać i pokroić w kostkę. Odciąć skórę arbuza, a miąższ pokroić w średnią kostkę.
- Chleb pokroić w kosteczkę i wrzucić na suchą patelnię. Smażyć, aż zrobi się chrupiący i rumiany.
- Do miski przełożyć warzywa i arbuza, dołożyć listki bazylii oraz wymieszać z grzankami. Całość polać połową przygotowanego dressingu. Pozostały przechowywać w lodówce.
Komentarze
Prześlij komentarz