Panzanella - sałatka z arbuzem

             Kolejny dzień zdrowego tygodnia. Wariacja na temat klasycznej włoskiej panzanelli. W sezonie wiosenno-letnim dressing, jak i sałatka z dodatkiem soczystego, słodkiego arbuza. Jest chrupiąco, słodko-kwaśno, świeżo i zdrowo. Nowe smaki, nowe połączenia, warto poznać tę sałatkę!

Przepis dla 2-3 osób.



Dressing: 

  1. Arbuz bez skórki, 250 g
  2. Cukier, 1 łyżka
  3. Sól morska, 1 łyżeczka
  4. Czosnek, 2 ząbki
  5. Musztarda, 1 łyżka
  6. Tymianek świeży, 1 łyżeczka
  7. Ocet winny, 4 łyżki
  8. Oliwa z oliwek extra virgin, 5 łyżek
  9. Sól, pieprz
Sałatka:
  1. Pomidorki koktajlowe, 250 g
  2. Czerwona cebula, 1/2 szt.
  3. Ogórek wężowy, 1 szt. ok. 200 g
  4. Arbuz, 400 g
  5. Rzodkiewki, 10 szt.
  6. Bazylia świeża, 15 listków
  7. Chleb, 5 kromek
Przygotowanie:
  1. Dressing: Zetrzeć arbuza na tarce o dużych oczkach do miski. Dodać łyżkę cukru i łyżeczkę soli morskiej. Wymieszać, odstawić na 10 min.
  2. Do słoiczka lub miseczki przełożyć musztardę, obrać i zetrzeć na tarce czosnek, oberwać listki tymianku i dodać. Następnie wlać ocet winny, oliwę z oliwek, dodać szczyptę soli i pieprzu po czym połączyć z startym arbuzem z sokiem. Wymieszać lub wstrząsnąć. Wstawić do lodówki do schłodzenia.
  3. Sałatka: pomidorki umyć i przekroić na połowy, rzodkiewki umyć, odciąć ogonki i pokroić na ćwiartki, cebulę czerwoną pokroić na cieniutkie piórka, ogórka obrać i pokroić w kostkę. Odciąć skórę arbuza, a miąższ pokroić w średnią kostkę. 
  4. Chleb pokroić w kosteczkę i wrzucić na suchą patelnię. Smażyć, aż zrobi się chrupiący i rumiany.
  5. Do miski przełożyć warzywa i arbuza, dołożyć listki bazylii oraz wymieszać z grzankami. Całość polać połową przygotowanego dressingu. Pozostały przechowywać w lodówce.



Komentarze

Popularne posty