Pieczone młode ziemniaki ze śmietaną i szczypiorkiem
Ten, kto lubi młode ziemniaki na pewno się nie zawiedzie. Upieczone jeszcze bardziej kondensują swój wspaniały smak, skórka jest chrupiąca, prawie jak z ogniska :). Smaki dzieciństwa:).
Przepis na 6 porcji.
Składniki:
- Młode ziemniaki, średnie, 6 szt.
- Sól, pieprz
- Oliwa z oliwek
- Śmietana kwaśna, 18 %, 6 łyżek, 180 g
- Szczypiorek, 3 łyżki
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzać do 210 stopni C. Ziemniaki dokładnie umyć, nakłuć nożem skórkę w kilku miejscach oraz posmarować je oliwą. Przełożyć do żaroodpornego naczynia i piec ok. 1h-1,15 h.
- Szczypiorek drobno posiekać. Upieczone ziemniaki przełożyć na deskę przekroić na pół, posolić, doprawić pieprzem, nałożyć łyżkę śmietany oraz posypać szczypiorkiem.
Komentarze
Prześlij komentarz