Pieczone młode ziemniaki ze śmietaną i szczypiorkiem

             Ten, kto lubi młode ziemniaki na pewno się nie zawiedzie. Upieczone jeszcze bardziej kondensują swój wspaniały smak, skórka jest chrupiąca, prawie jak z ogniska :). Smaki dzieciństwa:).

Przepis na 6 porcji.



Składniki:

  1. Młode ziemniaki, średnie, 6 szt.
  2. Sól, pieprz
  3. Oliwa z oliwek
  4. Śmietana kwaśna, 18 %, 6 łyżek, 180 g
  5. Szczypiorek, 3 łyżki
Przygotowanie:
  1. Piekarnik nagrzać do 210 stopni C. Ziemniaki dokładnie umyć, nakłuć nożem skórkę w kilku miejscach oraz posmarować je oliwą. Przełożyć do żaroodpornego naczynia i piec ok. 1h-1,15 h.
  2. Szczypiorek drobno posiekać. Upieczone ziemniaki przełożyć na deskę przekroić na pół, posolić, doprawić pieprzem, nałożyć łyżkę śmietany oraz posypać szczypiorkiem.



Komentarze

Popularne posty