Pierogi leniwe z truskawkami

             Mój typowy obiad z dzieciństwa, smaczne, szybkie do zrobienia i zawsze się udają - pierogi leniwe. Polecam szczególnie dla dzieci!

Przepis dla 3-4 osób.



Składniki:

  1. Ser biały mielony, 400 g
  2. Mąka pszenna, ok. 160 g (1 i 1/2 szklanki) + do podsypania stolnicy
  3. Cukier, 2 łyżki
  4. Ekstrakt waniliowy, 1 łyżeczka
  5. Jajka, 3 szt.
  6. Sól
+ masło, mus truskawkowy, cynamon

Przygotowanie:
  1. Do szerokiego rondla nalać wody (2 l) i wsypać dużą szczyptę soli. Doprowadzić do wrzenia.
  2. Do miski włożyć zmielony biały ser, dodać jajka, ekstrakt waniliowy, cukier oraz mąkę i wszystko dobrze wymieszać. Jeśli ciasto jest nadal bardzo kleiste dodać nieco mąki, ale ostrożnie, jeśli przesadzimy z mąką, pierogi będą twarde i gumowate.
  3. Ciasto podzielić na 4-5 części, wyłożyć na stolnicę, podsypać mąką i uformować każdą część w wałek. Następnie pokroić każdy wałek na małe kluski, ok. 2 x 1 cm.
  4. Leniwe przełożyć partiami na łyżkę cedzakową i włożyć do gotującej się wody. Gotować pierogi od ponownego zagotowania wody 2 minuty.
  5. Podawać gorące z roztopionym masłem, polane musem truskawkowym i posypane cukrem.



Komentarze

Popularne posty