Pierogi leniwe z truskawkami
Mój typowy obiad z dzieciństwa, smaczne, szybkie do zrobienia i zawsze się udają - pierogi leniwe. Polecam szczególnie dla dzieci!
Przepis dla 3-4 osób.
Składniki:
- Ser biały mielony, 400 g
- Mąka pszenna, ok. 160 g (1 i 1/2 szklanki) + do podsypania stolnicy
- Cukier, 2 łyżki
- Ekstrakt waniliowy, 1 łyżeczka
- Jajka, 3 szt.
- Sól
+ masło, mus truskawkowy, cynamon
Przygotowanie:
- Do szerokiego rondla nalać wody (2 l) i wsypać dużą szczyptę soli. Doprowadzić do wrzenia.
- Do miski włożyć zmielony biały ser, dodać jajka, ekstrakt waniliowy, cukier oraz mąkę i wszystko dobrze wymieszać. Jeśli ciasto jest nadal bardzo kleiste dodać nieco mąki, ale ostrożnie, jeśli przesadzimy z mąką, pierogi będą twarde i gumowate.
- Ciasto podzielić na 4-5 części, wyłożyć na stolnicę, podsypać mąką i uformować każdą część w wałek. Następnie pokroić każdy wałek na małe kluski, ok. 2 x 1 cm.
- Leniwe przełożyć partiami na łyżkę cedzakową i włożyć do gotującej się wody. Gotować pierogi od ponownego zagotowania wody 2 minuty.
- Podawać gorące z roztopionym masłem, polane musem truskawkowym i posypane cukrem.
Komentarze
Prześlij komentarz