Sałatka: szparagi, truskawki, ser kozi
Letnia sałatka pełna zieleni, z dodatkiem słodkich truskawek z pyszną, gęstą salsą ziołową. Świetny dodatek do obiadu (u mnie do kotlecików drobiowych), lub lunch czy kolacja. Znów lekko, zdrowo, a spora porcja szparagów i ser kozi sprawiają, że sałatka dobrze syci. Połączenie truskawek ze szparagami to moje nowe odkrycie, jest chrupiąco, słodko-kwaśno i soczyście :).
Przepis na 4 duże porcje.
Składniki:
- Szpinak baby, 100 g
- Szparagi zielone, 500 g
- Ser kozi pleśniowy, 120 g
- Truskawki, 250 g
- Salsa ziołowa: natka pietruszki - 1/2 pęczka, szczypiorek - 2 łyżki, bazylia - 1 łyżka, szalotka - 1 szt., biały ocet winny - 3 łyżki, oliwa z oliwek - 6 łyżek, sól.
Przygotowanie:
- Szparagi zielone obrać do 1/2 wysokości. W garnku zagotować wodę - 2 l, osolić 1 łyżką soli. Gdy woda wrze wrzucić szparagi i gotować 4-5 min., po czym przełożyć je do miski z zimną wodą, aby zachować zielony kolor. Po schłodzeniu przekroić szparagi na pół.
- Przygotować salsę: natkę pietruszki, szczypiorek i bazylię bardzo drobno posiekać. Szalotkę obrać i bardzo drobno posiekać, przełożyć do miseczki i zalać octem winnym, odstawić na 15 min. Natkę, szczypiorek i bazylię przełożyć do słoiczka (0,5l l) i zalać oliwą z oliwek oraz dodać sól (1/2 łyżeczki). Schłodzić w lodówce.
- Ser kozi pokroić na półplasterki, truskawki pokroić na połowy.
- Do dużej miski przełożyć szpinak baby, dodać pokrojony kozi ser oraz truskawki i szparagi.
- Dokończyć salsę: do ziół w słoiczku przełożyć odcedzoną pokrojoną szalotkę (bez octu winnego). Wymieszać.
- Warzywa z serem polać salsą ziołową i delikatnie wymieszać.
- Sałatkę podawać z chrupiącym pieczywem, jako dodatek do drobiu lub ryb.
Komentarze
Prześlij komentarz