Sernik nowojorski z truskawkami
Przepis na ten sernik jest już ze mną wiele lat. Nie wymaga pieczenia spodu, wystarczy przygotować masę serową, na blaszkę i pieczemy. Do tego truskawki z galaretką, które podkreślają waniliowy, kremowy smak sernika.
Przepis na tortownicę o średnicy 23 cm.
Składniki:
- Ser biały, mielony 1 kg (najlepiej z Wielunia, Piątnicy lub inny bardzo gęsty)
- Cukier drobny, 200 g
- Ekstrakt waniliowy, 1 łyżka
- Jajka, 6 szt.
- Śmietana kremówka, 30 %, 150 ml
- Mąka pszenna, 3 łyżki
- Sól. szczypta
- Truskawki, 400 g
- Galaretka truskawkowa, 1 opakowanie
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
- Do miski przełożyć ser i cukier i krótko zmiksować. Dołożyć jajka, ekstrakt waniliowy, szczyptę soli, mąkę i znów zmiksować. Na koniec wlać kremówkę i krótko zmiksować. Masę należy miksować jak najkrócej, aby nie napowietrzać ciasta (wtedy nie wyrośnie zbyt mocno i o to chodzi).
- Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę serową, wstawić do piekarnika na 180 stopni na 20 min., po czym zmniejszyć temperaturę do 120 stopni C i piec 1,5 h.
- Po upieczeniu zostawić sernik w piekarniku do całkowitego wystygnięcia, po czym schłodzić w lodówce przez noc w tortownicy.
- Na następny dzień przygotować galaretkę - zagotować 400 ml wody, wsypać galaretkę i mieszać do rozpuszczenia żelatyny. Odstawić do wystygnięcia.
- Truskawki umyć i pokroić na ćwiartki.
- Sernik cały czas trzymać w tortownicy. Na sernik wyłożyć pokrojone truskawki.
- Galaretkę schłodzić, aż zacznie tężeć, dopiero wtedy wylać ją na sernik z truskawkami (nie wcześniej, żeby galaretka nie spłynęła z sernika).
- Można także sernik odpiąć z tortownicy i założyć taśmę cukierniczą do tortów i wówczas zapiąć bok tortownicy, wtedy przelanie galaretki będzie łatwiejsze.
Komentarze
Prześlij komentarz