Skrzydełka z kurczaka, ziemniaki papas arrugas i mojo verde
Wspaniały comfort food. Danie, które robi się samo (no prawie:) Bardzo lubiane przez dzieci. Skrzydełka w oblepiającym, gęstym pomidorowym sosie (na bazie ketchupu). Świetnie sprawdza się na imprezach lub jako przekąska do oglądania meczów.:)
Do tego oryginalne w smaku papas arrugas czyli hiszpańskie ziemniaczki gotowane w soli oraz prosty i obowiązkowy sos do tych ziemniaczków czyli sos zielony, mojo verde.
Przepis dla 4-5 osób.
Składniki:
- Skrzydełka z kurczaka, 1 kg
- Ketchup , 5 łyżek
- Czosnek, 3 ząbki
- Ocet winny, 2 łyżki
- Woda, 500 ml
- Sól, 3/4 łyżki
- Papryka słodka, 1 łyżeczka
- Pieprz czarny mielony, 1/2 łyżeczki
- Cząber suszony, 1 łyżeczka
Przygotowanie:
- Skrzydełka umyć, osuszyć. Każde skrzydełko pokroić na trzy części, w miejscu stawów. Powstaną 3 części. Końcówki skrzydełek, czyli najmniejszą część odłożyć (można wykorzystać do bulionu).
- Do garnka, w którym będziemy gotować skrzydełka najpierw przełożyć ketchup, sól, czosnek, ocet winny, przyprawy, zalać wodą i wymieszać. Następnie włożyć skrzydełka i włączyć gaz. Zagotować całość, po czym zmniejszyć ogień do minimum i gotować 30 min. pod przykryciem.
- Zdjąć pokrywkę z garnka i gotować dalej na małym ogniu, aż płyn zrobi się gęsty i oblepi skrzydełka (ok. 30-40 min.). Gotowe!
- Podawać z ziemniakami (przepis poniżej) maczanymi w sosie mojo verde (przepis poniżej).
Papas arrugas:
Składniki:
- Ziemniaki młode, 500 g
- Sól morska, 100 g
Przygotowanie:
- Ziemniaki dokładnie umyć. Sól wsypać do garnka, wlać 1l wody i wymieszać, do rozpuszczenia soli. Włożyć ziemniaki, powinny całe być zanurzone w wodzie, jeśli nie są, dolać wody.
- Gotować do miękkości ziemniaków, odlać wodę, tak by zostali nieco na dnie, gotować dalej, aż ziemniaki pokryją się warstwą białego nalotu (ok. 5 min.).
Salsa verde:
Składniki:
- Natka pietruszki, 1 pęczek,
- Czosnek, 1 ząbek
- Oliwa z oliwek, 4 łyżki
- Ocet winny, 1 łyżka.
Przygotowanie:
- Czosnek obrać i pokroić mniejsze kawałki. Natkę także lekko pokroić.
- Do malaksera z ostrzem s przełożyć natkę, czosnek, oliwę, ocet. Zmiksować na gładki sos. Przełożyć do miseczki, schłodzić.
Komentarze
Prześlij komentarz