Skrzydełka z kurczaka, ziemniaki papas arrugas i mojo verde

         Wspaniały comfort food. Danie, które robi się samo (no prawie:) Bardzo lubiane przez dzieci. Skrzydełka w oblepiającym, gęstym pomidorowym sosie (na bazie ketchupu). Świetnie sprawdza się na imprezach lub jako przekąska do oglądania meczów.:)

Do tego oryginalne w smaku papas arrugas czyli hiszpańskie ziemniaczki gotowane w soli oraz prosty i obowiązkowy sos do tych ziemniaczków czyli sos zielony, mojo verde. 

Przepis dla 4-5 osób.


Składniki:

  1. Skrzydełka z kurczaka, 1 kg 
  2. Ketchup , 5 łyżek
  3. Czosnek, 3 ząbki
  4. Ocet winny, 2 łyżki
  5. Woda, 500 ml 
  6. Sól, 3/4 łyżki
  7. Papryka słodka, 1 łyżeczka
  8. Pieprz czarny mielony, 1/2 łyżeczki
  9. Cząber suszony, 1 łyżeczka

Przygotowanie:

  1. Skrzydełka umyć, osuszyć. Każde skrzydełko pokroić na trzy części, w miejscu stawów. Powstaną 3 części. Końcówki skrzydełek, czyli najmniejszą część odłożyć (można wykorzystać do bulionu).
  2. Do garnka, w którym będziemy gotować skrzydełka najpierw przełożyć ketchup, sól, czosnek, ocet winny, przyprawy, zalać wodą i wymieszać. Następnie włożyć skrzydełka i włączyć gaz. Zagotować całość, po czym zmniejszyć ogień do minimum i gotować 30 min. pod przykryciem. 
  3. Zdjąć pokrywkę z garnka i gotować dalej na małym ogniu, aż płyn zrobi się gęsty i oblepi skrzydełka (ok. 30-40 min.). Gotowe!
  4. Podawać z ziemniakami (przepis poniżej) maczanymi w sosie mojo verde (przepis poniżej).

Papas arrugas:

Składniki:

  1. Ziemniaki młode, 500 g 
  2. Sól morska, 100 g 

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki dokładnie umyć. Sól wsypać do garnka, wlać 1l wody i wymieszać, do rozpuszczenia soli. Włożyć ziemniaki, powinny całe być zanurzone w wodzie, jeśli nie są, dolać wody.
  2. Gotować do miękkości ziemniaków, odlać wodę, tak by zostali nieco na dnie, gotować dalej, aż ziemniaki pokryją się warstwą białego nalotu (ok. 5 min.).

Salsa verde:

Składniki:

  1. Natka pietruszki, 1 pęczek,
  2. Czosnek, 1 ząbek
  3. Oliwa z oliwek, 4 łyżki
  4. Ocet winny, 1 łyżka.

Przygotowanie:

  1. Czosnek obrać i pokroić mniejsze kawałki. Natkę także lekko pokroić.
  2. Do malaksera z ostrzem s przełożyć natkę, czosnek, oliwę, ocet. Zmiksować na gładki sos. Przełożyć do miseczki, schłodzić.






 






Komentarze

Popularne posty