Szakszuka
Szakszuka czyli wielki hit ostatnich lat, w menu wielu restauracji, a można szybko i prosto przygotować ją samemu w domu. Ile kucharzy, tyle wersji, u mnie, dziś najprostsza, idealna na letni wieczór. Wspaniale syci i dostarcza dużej porcji warzyw.
Przepis dla 2 osób.
Składniki:
- Jaja, 6 szt.
- Pomidory, 4 szt. lub puszka pomidorów
- Szpinak, garść
- Ser brie, 50 g
- Papryka wędzona, 1/2 łyżeczki
- Natka pietruszki, 2 łyżki
- Szczypiorek, 2 łyżki
- Parmezan, 30 g
- Sól, pieprz
- Oliwa z oliwek lub masło klarowane, 1 łyżka
Przygotowanie:
- Świeże pomidory pokroić w drobną kostkę, podobnie ser brie. Natkę pietruszki i szczypiorek drobno posiekać.
- Rozgrzać patelnię, wlać oliwę i wrzucić pomidory (lub puszkę pomidorów). Doprawić solą, pieprzem oraz papryką wędzoną. Smażyć 2-3 min.
- Do miseczki wbić wszystkie jajka, po czym przelać je na patelnię z pomidorami. Smażyć całość ok. 4 min. pod przykryciem (jajka mają się ściąć, ale żółtko ma być płynne).
- Gotową szakszukę przełożyć na talerze, dołożyć szpinak, posypać obficie natką pietruszki oraz szczypiorkiem oraz zetrzeć parmezan (obieraczką do warzyw). Jeśli potrzeba doprawić świeżo mielonym pieprzem.
- Podawać z pieczywem.
Komentarze
Prześlij komentarz