Szakszuka

             Szakszuka czyli wielki hit ostatnich lat, w menu wielu restauracji, a można szybko i prosto przygotować ją samemu w domu. Ile kucharzy, tyle wersji, u mnie, dziś najprostsza, idealna na letni wieczór. Wspaniale syci i dostarcza dużej porcji warzyw.

Przepis dla 2 osób.



Składniki:

  1. Jaja, 6 szt.
  2. Pomidory, 4 szt. lub puszka pomidorów
  3. Szpinak, garść
  4. Ser brie, 50 g
  5. Papryka wędzona, 1/2 łyżeczki
  6. Natka pietruszki, 2 łyżki
  7. Szczypiorek, 2 łyżki
  8. Parmezan, 30 g
  9. Sól, pieprz
  10. Oliwa z oliwek lub masło klarowane, 1 łyżka
Przygotowanie:
  1. Świeże pomidory pokroić w drobną kostkę, podobnie ser brie. Natkę pietruszki i szczypiorek drobno posiekać.
  2. Rozgrzać patelnię, wlać oliwę i wrzucić pomidory (lub puszkę pomidorów). Doprawić solą, pieprzem oraz papryką wędzoną. Smażyć 2-3 min. 
  3. Do miseczki wbić wszystkie jajka, po czym przelać je na patelnię z pomidorami. Smażyć całość ok. 4 min. pod przykryciem (jajka mają się ściąć, ale żółtko ma być płynne). 
  4. Gotową szakszukę przełożyć na talerze, dołożyć szpinak, posypać obficie natką pietruszki oraz szczypiorkiem oraz zetrzeć parmezan (obieraczką do warzyw). Jeśli potrzeba doprawić świeżo mielonym pieprzem.
  5. Podawać z pieczywem.


Komentarze

Popularne posty