Truskawkowy deser
Wygląda trochę jak tiramisu, ale nie ma kawy, ma za to duuużo śmietankowej masy, truskawek i biszkoptów zanurzonych w cytrynowym karmelu. Jest tu i słodko i kwaśno i kremowo, a deser znika baaardzo szybko! :) Cytrynowy karmel to moje ostatnie cudowne odkrycie :)).
Przepis na 8-9 porcji.
Składniki:
- Cukier, 200 g
- Skórka i sok z 2 cytryn
- Podłużne biszkopty, 27 szt.
- Truskawki, 500 g
- Śmietana kremówka, 30 %, 500 ml, schłodzona
- Cukier puder, 2 łyżki
- Serek mascarpone, 250 g
Przygotowanie:
- Do niewielkiego rondelka wsypać cukier i dodać 3 łyżki wody. Postawić na gazie, gotować na średnim ogniu, aż cukier z wodą się roztopią, skarmelizują do koloru złotego. Trwać to będzie ok. 5 min. W tym czasie zetrzeć skórkę z cytryn i wycisnąć sok.
- Gdy w rondelku powstanie karmel, ściągnąć z ognia, włożyć do karmelu skórkę z cytryn oraz wlać sok i 50 ml wody (i od razu odsunąć się od rondelka, gdyż karmel będzie bulgotał i może oparzyć).
- Wstawić karmel z powrotem na gaz, zmniejszyć go do minimum i mieszać, aż cała masa będzie jednolita, beż grudek (ok. 3-4 min.). Zestawić z ognia, przełożyć masę do miseczki i zostawić do ostygnięcia, ok. 30-40 min.
- Po tym czasie przygotować truskawki, umyć je i pokroić na grube plasterki.
- Zrobić krem: śmietanę kremówkę, mascarpone i cukier puder przełożyć do miski i ubić na sztywno.
- Złożenie deseru: na płaski, podłużny talerz przełożyć odrobinę kremu śmietanowego (wtedy deser nie będzie się przesuwał). Każdy biszkopt obtoczyć w cytrynowym karmelu, poczekać, aż nadmiar ścieknie z biszkopta i wyłożyć na talerz posmarowany kremem śmietanowym.
- Ułożyć 9 biszkoptów obok siebie obtoczonych w karmelu, następnie wyłożyć 1/3 kremu śmietanowego na biszkopty, potem wyłożyć warstwę truskawek, po czym obtoczone biszkopty - krem - truskawki i znów obtoczone biszkopty - krem i na koniec truskawki.
- Przełożyć deser do lodówki do schłodzenia, na ok. 2 h.
* Przepis na podstawie Martha Stewart, przepis na Instagram.
Komentarze
Prześlij komentarz