Warzywny gulasz
Dziś propozycja, która sprawdzi się i na obiad, i na kolację lub lunch. Danie pełne warzyw, pełne różnych smaków, kolorowe, lekkie. Do tego chrupiące pieczywo z masłem czosnkowo-pietruszkowym. Na dobry start zdrowego tygodnia:).
Przepis dla 4 osób.
- Papryki: czerwona, zielona, żółta, 3 szt., 450 g
- Cukinia, 2 szt., 450 g
- Ziemniak, średni, 100 g
- Czerwona cebula, 1 szt.
- Marchew, 1 szt.
- Pomidory w puszce, 1 opakowanie, 400 g
- Papryka wędzona, 1 łyżeczka
- Oliwa z oliwek, 1 łyżka
- Sól, pieprz
- Miód, 1 łyżeczka
- Natka pietruszki, 2 łyżki
Przygotowanie:
- Przygotować warzywa: umyć, pokroić cebulę na półplasterki, cukinie przekroić na pół wzdłuż i pokroić na półplasterki. Z papryk usunąć gniazda nasienne, pokroić na cienkie plasterki. Ziemniaka i marchew obrać i pokroić w kosteczkę. Natkę pietruszki drobno posiekać.
- Rozgrzać duży rondel lub patelnię, wlać oliwę, wrzucić cebulę i krótko podsmażyć (2 min.). Następnie dodać wszystkie warzywa, smażyć 8-10 min., aż warzywa zaczną się rumienić, wtedy doprawić solą (1 łyżeczka) i pieprzem.
- Do warzyw w rondlu dołożyć pomidory w puszce, dodać paprykę wędzoną i łyżeczkę miodu. Wymieszać. Dolać 3/4 szklanki wody, zmniejszyć ogień na mały, przykryć pokrywką i dusić warzywa do miękkości, ok. 20 min. Doprawić solą i pieprzem jeśli trzeba.
- Gulasz podawać posypany natką pietruszki, z ryżem lub pieczywem podpieczonym, posmarowanym masłem czosnkowym.
Masło czosnkowe z pietruszką:
Składniki:
- Masło, miękkie, 100 g
- Czosnek, 1 ząbek
- Natka pietruszki, 1 łyżeczka
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
- Drobno posiekać natkę pietruszki, czosnek zetrzeć na drobnej tarce.
- Do miseczki przełożyć masło, dołożyć natkę, czosnek, doprawić solą i pieprzem.
- Przełożyć masło na folię spożywczą, zawinąć w rulonik. Schłodzić w lodówce.
- Kroić nożem na cienkie plasterki i ułożyć na toście.
Komentarze
Prześlij komentarz