Warzywny gulasz

             Dziś propozycja, która sprawdzi się i na obiad, i na kolację lub lunch. Danie pełne warzyw, pełne różnych smaków, kolorowe, lekkie. Do tego chrupiące pieczywo z masłem czosnkowo-pietruszkowym. Na dobry start zdrowego tygodnia:).

Przepis dla 4 osób.



  1. Papryki: czerwona, zielona, żółta, 3 szt., 450 g
  2. Cukinia, 2 szt., 450 g
  3. Ziemniak, średni, 100 g
  4. Czerwona cebula, 1 szt.
  5. Marchew, 1 szt.
  6. Pomidory w puszce, 1 opakowanie, 400 g
  7. Papryka wędzona, 1 łyżeczka
  8. Oliwa z oliwek, 1 łyżka
  9. Sól, pieprz
  10. Miód, 1 łyżeczka
  11. Natka pietruszki, 2 łyżki
Przygotowanie:
  1. Przygotować warzywa: umyć, pokroić cebulę na półplasterki, cukinie przekroić na pół wzdłuż i pokroić na półplasterki. Z papryk usunąć gniazda nasienne, pokroić na cienkie plasterki. Ziemniaka i marchew obrać i pokroić w kosteczkę. Natkę pietruszki drobno posiekać.
  2. Rozgrzać duży rondel lub patelnię, wlać oliwę, wrzucić cebulę i krótko podsmażyć (2 min.). Następnie dodać wszystkie warzywa, smażyć 8-10 min., aż warzywa zaczną się rumienić, wtedy doprawić solą (1 łyżeczka) i pieprzem. 
  3. Do warzyw w rondlu dołożyć pomidory w puszce, dodać paprykę wędzoną i łyżeczkę miodu. Wymieszać. Dolać 3/4 szklanki wody, zmniejszyć ogień na mały, przykryć pokrywką i dusić warzywa do miękkości, ok. 20 min. Doprawić solą i pieprzem jeśli trzeba. 
  4. Gulasz podawać posypany natką pietruszki, z ryżem lub pieczywem podpieczonym, posmarowanym masłem czosnkowym.
Masło czosnkowe z pietruszką:

Składniki:
  1. Masło, miękkie, 100 g
  2. Czosnek, 1 ząbek
  3. Natka pietruszki, 1 łyżeczka
  4. Sól, pieprz
Przygotowanie:
  1. Drobno posiekać natkę pietruszki, czosnek zetrzeć na drobnej tarce. 
  2. Do miseczki przełożyć masło, dołożyć natkę, czosnek, doprawić solą i pieprzem.
  3. Przełożyć masło na folię spożywczą, zawinąć w rulonik. Schłodzić w lodówce. 
  4. Kroić nożem na cienkie plasterki i ułożyć na toście.



Komentarze

Popularne posty