Zapiekane morele z wegańskim sosem toffi

             Deser z serii zdrowo i bez grama cukru. Morele (lub brzoskwinie), miękkie, słodkie, pełne słońca a do tego cudowny, wspaniały (nie przesadzam :) ) sos toffi wegański. No to do dzieła! Będziecie zadowoleni!:)

Przepis dla 4-5 osób.

Składniki:

  1. Morele, 500 g
  2. Daktyle suszone, 16 szt.
  3. Mleko roślinne, 100 ml 
  4. Ekstrakt z wanilii, 1 łyżeczka 

Przygotowanie:

  1. Daktyle zalać gorącą wodą, tak by były całe zanurzone. Odstawić na co najmniej 1 h, żeby zmiękły.
  2. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Morele umyć, przekroić na pół. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec 15-20 min.
  3. Miękkie daktyle odcedzić, przełożyć do malaksera z ostrzem w kształcie s, dodać mleko roślinne i ekstrakt z wanilii. Zmiksować na gładką, gęstą masę. Toffi gotowe! 
  4. Sos toffi będzie także świetnie pasował do placuszków, naleśników czy truskawek.
  5. Upieczone morele przełożyć na talerze i obficie polać sosem toffi.




Inspiracją do powstania przepisu był przepis Caroline Jonsson " Zielona spiżarnia".





Komentarze

Popularne posty