Zapiekane morele z wegańskim sosem toffi
Deser z serii zdrowo i bez grama cukru. Morele (lub brzoskwinie), miękkie, słodkie, pełne słońca a do tego cudowny, wspaniały (nie przesadzam :) ) sos toffi wegański. No to do dzieła! Będziecie zadowoleni!:)
Przepis dla 4-5 osób.
Składniki:
- Morele, 500 g
- Daktyle suszone, 16 szt.
- Mleko roślinne, 100 ml
- Ekstrakt z wanilii, 1 łyżeczka
Przygotowanie:
- Daktyle zalać gorącą wodą, tak by były całe zanurzone. Odstawić na co najmniej 1 h, żeby zmiękły.
- Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Morele umyć, przekroić na pół. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec 15-20 min.
- Miękkie daktyle odcedzić, przełożyć do malaksera z ostrzem w kształcie s, dodać mleko roślinne i ekstrakt z wanilii. Zmiksować na gładką, gęstą masę. Toffi gotowe!
- Sos toffi będzie także świetnie pasował do placuszków, naleśników czy truskawek.
- Upieczone morele przełożyć na talerze i obficie polać sosem toffi.
Inspiracją do powstania przepisu był przepis Caroline Jonsson " Zielona spiżarnia".
Komentarze
Prześlij komentarz