Zupa krem porowo-szparagowa
Jeden z moich najprostszych i najszybszych sposobów na zupę - krem. Moje dzieci nie są miłośnikami zup, ta jednak pasuje wszystkim:). Pocieszająca informacja dla rodziców zmagających się ze zdrowym karmieniem pociech;). Ostatnio słyszałam, że chipsy to przecież też warzywa - ziemniaki, więc nie możecie mówić (my rodzice), że nie jemy warzyw (!).
Zupa krem musi być kremowa, wyrazista i łączyć wiele smaków. Te kryteria spełnia ten krem. Polecam wypróbować!
Przepis na 5-6 porcji.
Składniki:
- Por, 2 duże szt.
- Ziemniaki, 450 g
- Szparagi białe, 500 g pęczek
- Sól, pieprz czarny, świeżo mielony
- Oliwa z oliwek, 3 łyżki
- Woda, 800 ml
- + zielony groszek do dekoracji
Przygotowanie:
- Pory umyć, pokroić wzdłuż na pół i następnie na półplasterki. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kosteczkę. Szparagi obrać do 2/3 wysokości, odciąć główki, resztę pokroić w kawałki.
- Do garnka z grubym dnem wlać 1 łyżkę oliwy, rozgrzać, wrzucić pory, podsmażyć 3-4 minuty, aż lekko zmiękną, dodać ziemniaki i podsmażyć razem przez 5 min.
- Do garnka wlać 800 ml wody. Dodać 2/3 łyżeczki soli, świeży pieprz. Zagotować, zmniejszyć ogień do minimum. Dołożyć szparagi, oprócz główek. Gotować 20-30 min., aż ziemniaki będą miękkie.
- Zmiksować zupę na krem, dodać 2 łyżki oliwy, wymieszać, dorzucić główki szparagów, gotować na małym ogniu 2-3 min.
- Nałożyć zupę do talerzy, posypać świeżo mielonym czarnym pieprzem, dołożyć główki szparagów i zielony groszek wyłuskany do dekoracji. Można posypać także startym parmezanem.
Komentarze
Prześlij komentarz