Zupa pomidorowa z pesto
Zdrowy tydzień, dzień 3 :) Dziś lekki krem z pomidorów. Szybki obiad, zdrowa dawka witamin i mikroelementów, dodatek ziół nadaje świeżości i letniego charakteru. Koniecznie z porcją pesto dodaną tuż przed podaniem zupy.
Przepis dla 6 osób.
Składniki:
- Włoszczyzna (2 marchewki, pietruszka, kawałek selera, pora), 1 pęczek
- Cebula, 1 szt.
- Liść laurowy, 1 szt.
- Ziele angielskie, 2 szt., czarny pieprz ziarno, 3 szt.
- Lubczyk, 1 gałązka
- Sól, pieprz
- Pomidory w puszce, 3 opakowania
- Oregano suszone, 1 łyżeczka
- Cukier, 1 łyżka
- Pesto: 30 listków bazylii, 3 ząbki czosnku, 40 g startego parmezanu, 5 łyżek oliwy z oliwek, sól.
+ pieczywo lub drobny ugotowany makaron
Przygotowanie:
- Wywar: warzywa z włoszczyzny umyć, obrać marchewkę, pietruszkę, seler. Pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę przekroić na pół i opalić nad palnikiem, aż miejscami się przypali. Wszystkie warzywa włożyć do garnka, wlać 1,2 l wody. Wstawić na gaz, dorzucić liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk, sól (1/2 łyżeczki) i pieprz, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez 1 h.
- Przygotowany wywar przecedzić i z powrotem ustawić na gaz. Wlać wszystkie pomidory, doprawić solą, jeśli to konieczne oraz wsypać cukier (1 łyżka). Gotować na małym ogniu przez 10 min., po czym zmiksować blenderem zupę na gładki krem (będzie lekko gęsty). Doprawić suszonym oregano.
- Pesto: Do naczynia malaksera z ostrzem s wrzucić listki bazylii, starty parmezan, sól (szczypta), rozgnieciony czosnek oraz oliwę z oliwek. Zmiksować na pastę (jeśli jest zbyt gęste dodać łyżkę wody i ponownie zmiksować). Schłodzić.
- Zupę przełożyć na talerze, nałożyć łyżkę pesto. Podawać z chrupiącym pieczywem lub drobnym ugotowanym makaronem.
Komentarze
Prześlij komentarz