Jagodzianki
Jagodzianki to dla mnie smak dzieciństwa, kiedy podczas wakacyjnych eskapad, w przypływie głodu kupowaliśmy je w najbliższym sklepiku, tuż obok drożdżówek i pączków, zawsze okrążone przez pszczoły i osy:). Przepis, który jest ze mną od wielu lat, choć mąż powtarza, że za rzadko z niego korzystam:). Jagody, niestety coraz trudniej dostępne dla mieszkańców miast, można zastąpić borówkami, jednak smak nie będzie już taki sam... Jeśli więc widzicie gdzieś te małe ziarenka zdrowia, to śmiało kupujcie, bo okazji może już nie być w tym roku zbyt wiele.
Przepis na 16 jagodzianek.
Składniki:
- Świeże drożdże, 30 g
- Mleko, ciepłe 250 ml
- Mąka pszenna, 500 g + 2 łyżki
- Cukier, 3 łyżki + 1 łyżeczka
- Sól, szczypta
- Jaja, 3 szt.
- Masło roztopione, 75 g
- Jagody, 250 g
- Białko jaja, 1 szt.
- Cukier puder, 1 szklanka
Przygotowanie:
- Rozczyn drożdżowy: Mleko podgrzać w rondelku, ma być ciepłe, ale nie gorące. Do wysokiego naczynia wkruszyć drożdże, dodać cukier i mleko i dokładnie wymieszać. Następnie dołożyć 2 łyżki mąki pszennej wymieszać i odstawić na 10-15 min. do wyrośnięcia.
- W rondelku na gazie roztopić masło.
- Do dużej miski wsypać mąkę pszenną, dodać cukier, sól, jajka, oraz wyrośnięty rozczyn i wyrobić ciasto mikserem z końcówką haka. Gdy ciasto jest jednolite dodać roztopione masło i ponownie wyrobić, aż ciasto będzie elastyczne i błyszczące (ok. 10 min.).
- Przykryć miskę z ciastem folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi objętość (ok. 1,5 h).
- Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną odrobiną mąki i krótko wyrobić. Zważyć ciasto na wadze kuchennej i podzielić na 16 równych części (dzięki temu będą piec się równomiernie).
- Blachy (2 szt.) z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
- Każdą część ciasta spłaszczyć dłonią na płaski placuszek, nałożyć pełną łyżeczkę jagód, skleić i uformować w kulę. Przełożyć w odstępach na przygotowane blachy, lekko spłaszczyć dłonią.
- Przykryć jagodzianki ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na 25-30 min.
- Piekarnik nagrzać (góra-dół) do 180 stopni C.
- Piec jagodzianki przez 16-18 min.
- Lukier: białko jajka wymieszać z cukrem pudrem (ma być gęsty, tak by nie spłynął z jagodzianek, jeśli jest zbyt rzadki dodać więcej cukru pudru).
- Lekko przestudzone jagodzianki posmarować przygotowanym lukrem i gotowe:).
Komentarze
Prześlij komentarz