Kotlety z kalafiora z ziemniakami i pieczonymi pomidorami

         Wegetariańskie kotlety z kalafiora i komosy ryżowej. Zdrowy, zbilansowany posiłek, zarazem lekki i sycący. Polecam, jako alternatywa dla swojskich "mielonych". Koniecznie użyjcie, tak jak w przepisie, ziołowego pieprzu i płatków drożdżowych, które wspaniale "podbijają" smak.

Przepis na 12 kotletów. 



Składniki:

  1. Kalafior, 1 szt. ok 500 g
  2. Komosa ryżowa (quinoa) , 1/2 szklanki
  3. Jajko, 1 szt.
  4. Bułka tarta, 2 łyżki + do obtaczania
  5. Pieprz ziołowy, 1/2 łyżeczki
  6. Płatki drożdżowe nieaktywne, 2 łyżki
  7. Sól, 
  8. Natka pietruszki, pęczek, drobno posiekana
  9. Pomidory, 3 szt.
  10. Olej rzepakowy do polania pomidorów i smażenia
  11. Ziemniaki ugotowane, 800 g
Przygotowanie:
  1. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Pomidory przeciąć na połowę, ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce z piekarnika, doprawić solą i lekko posypać cukrem. Polać pomidory lekko olejem. Piec w piekarniku ok. 40 min.
  2. Kalafiora, umyć, odciąć liście, podzielić na różyczki. Włożyć do garnka, wlać wodę, tak by zakryła kalafiora, osolić wodę i ugotować kalafiora do miękkości.
  3. Komosę ryżową umyć. Do rondelka wlać 1 1/2 szklanki wody, osolić, zagotować. Do gotującej wody włożyć opłukaną komosę, gotować do miękkości, ok. 15 min.
  4. Ugotowanego kalafiora i komosę przełożyć do dużej miski, rozgnieść kalafiora widelcem i wymieszać z komosą. Zostawić do przestygnięcia.
  5. Masę kalafiorową z komosą doprawić ziołowym pieprzem, nieaktywnymi drożdżami, solą. Dodać jajko i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać bułkę tartą, żeby masa nie była zbyt wilgotna.
  6. Z masy uformować podłużne kotleciki, obtoczyć w bułce tartej.
  7. Smażyć kotlety na rozgrzanej patelni z olejem, po ok. 3-4 min. na stronę.
  8. Podawać z ugotowanymi ziemniakami, posiekaną natką pietruszki i upieczonymi pomidorami. 


Komentarze

Popularne posty