Kotlety z kalafiora z ziemniakami i pieczonymi pomidorami
Wegetariańskie kotlety z kalafiora i komosy ryżowej. Zdrowy, zbilansowany posiłek, zarazem lekki i sycący. Polecam, jako alternatywa dla swojskich "mielonych". Koniecznie użyjcie, tak jak w przepisie, ziołowego pieprzu i płatków drożdżowych, które wspaniale "podbijają" smak.
Przepis na 12 kotletów.
Składniki:
- Kalafior, 1 szt. ok 500 g
- Komosa ryżowa (quinoa) , 1/2 szklanki
- Jajko, 1 szt.
- Bułka tarta, 2 łyżki + do obtaczania
- Pieprz ziołowy, 1/2 łyżeczki
- Płatki drożdżowe nieaktywne, 2 łyżki
- Sól,
- Natka pietruszki, pęczek, drobno posiekana
- Pomidory, 3 szt.
- Olej rzepakowy do polania pomidorów i smażenia
- Ziemniaki ugotowane, 800 g
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Pomidory przeciąć na połowę, ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce z piekarnika, doprawić solą i lekko posypać cukrem. Polać pomidory lekko olejem. Piec w piekarniku ok. 40 min.
- Kalafiora, umyć, odciąć liście, podzielić na różyczki. Włożyć do garnka, wlać wodę, tak by zakryła kalafiora, osolić wodę i ugotować kalafiora do miękkości.
- Komosę ryżową umyć. Do rondelka wlać 1 1/2 szklanki wody, osolić, zagotować. Do gotującej wody włożyć opłukaną komosę, gotować do miękkości, ok. 15 min.
- Ugotowanego kalafiora i komosę przełożyć do dużej miski, rozgnieść kalafiora widelcem i wymieszać z komosą. Zostawić do przestygnięcia.
- Masę kalafiorową z komosą doprawić ziołowym pieprzem, nieaktywnymi drożdżami, solą. Dodać jajko i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać bułkę tartą, żeby masa nie była zbyt wilgotna.
- Z masy uformować podłużne kotleciki, obtoczyć w bułce tartej.
- Smażyć kotlety na rozgrzanej patelni z olejem, po ok. 3-4 min. na stronę.
- Podawać z ugotowanymi ziemniakami, posiekaną natką pietruszki i upieczonymi pomidorami.
Komentarze
Prześlij komentarz