Kwiaty cukinii w cieście
Przepis dla szczęśliwych posiadaczy przydomowych ogródków, którzy na dodatek posiali na wiosnę cukinię. Jeśli tak, możecie teraz cieszyć się wspaniałym kwiatowym cudem, kwiatostanami cukinii. Banalnie prosty przepis, jednak efekt powalający! Kwiaty cukinii w cieście są niesamowicie chrupiące i jednocześnie o świeżym, delikatnym smaku, polecam!
Przepis na 7 porcji.
Składniki:
- Kwiaty cukinii, 7 szt.
- Mąka pszenna, 100 g
- Woda, 250 ml
- Sól, 1/2 łyżeczki
- Olej rzepakowy, 250 ml
Przygotowanie:
- Zerwane kwiaty cukinii (męskie, gdyż z nich nie będzie cukinii, ich łodyżka jest cieńsza i nie ma zawiązków cukinii) umyć, dobrze osuszyć.
- Do małego rondelka wlać olej (2 cm warstwa), dobrze rozgrzać.
- W miseczce wymieszać wodę z mąką, dodać sól. Powstanie konsystencja gęstej śmietany, w razie potrzeby dodać więcej mąki, jeśli ciasto jest za rzadkie, lub wody jeśli za gęste.
- Kwiaty cukinii dokładnie obtoczyć w cieście i od razu przełożyć do rondelka z olejem. Smażyć, aż ciasto będzie chrupiące i bladozłote (ok. 5 min.).
- Wyciągnąć z rondla, przełożyć na ręczniki papierowe do odsączenia nadmiaru tłuszczu.
Przepis zmodyfikowany, na podstawie "The essentials of clasical italian cooking" M. Hazan.
Komentarze
Prześlij komentarz