Sałatka: burrata i pomidory

            Letnia sałatka, najlepsza gdy pomidory mają wspaniały smak, wspaniale łączą się z burratą (można zastąpić mozzarellą), oliwą i bazylią. Orzeźwiająca i sycąca sałatka na lunch lub kolację. Wystarczy kilka chwil, aby ją przygotować, nie trzeba niczego gotować, czy smażyć, więc nie ma wymówek, że nie ma czasu;).

            Burrata - włoski miękki ser robiony z pełnotłustego krowiego lub bawolego mleka. Pochodzi z Apulii. Choć kulinarni puryści oburzają się na myśl łączenia burraty z innymi składnikami (tym bardziej sałatki), na szczęście (według mnie) dodawanie burraty jako składnika pełnego dania jest coraz bardziej popularne.

Przepis dla 3 osób.


Składniki:

  1. Burrata (lub mozzarella), 3 szt. po 125 g każda
  2. Pomidory czerwone, 3 szt.
  3. Pomidor żółty, 1 szt.
  4. Bazylia, pół pęczka
  5. Oliwa z oliwek, 5 łyżek
  6. Karczochy w oliwie, 3 szt. (opcjonalnie)
  7. Parmezan lub cacciocavallo, 30 g
  8. Świeżo mielony czarny pieprz i sól
Przygotowanie:
  1. Pomidory umyć, pokroić każdy na 8 części. Burratę odcedzić z zalewy. Połowę bazylii drobno posiekać (resztę liści zostawić do dekoracji). Parmezan ścinać obieraczką do warzyw na płatki. Karczochy odsączyć z oliwy i pokroić na mniejsze kawałki.
  2. W miseczce wymieszać oliwę z oliwek ze szczyptą soli i posiekaną bazylią. Odstawić.
  3. Na talerze głębokie wyłożyć pomidory, dołożyć karczochy, pozostałe liście bazylii. Na pomidory położyć burratę, polać całość oliwą z bazylią.
  4. Doprawić całość świeżo mielonym pieprzem oraz płatkami parmezanu (lub cacciocavallo).




Komentarze

Popularne posty