Sałatka: burrata i pomidory
Letnia sałatka, najlepsza gdy pomidory mają wspaniały smak, wspaniale łączą się z burratą (można zastąpić mozzarellą), oliwą i bazylią. Orzeźwiająca i sycąca sałatka na lunch lub kolację. Wystarczy kilka chwil, aby ją przygotować, nie trzeba niczego gotować, czy smażyć, więc nie ma wymówek, że nie ma czasu;).
Burrata - włoski miękki ser robiony z pełnotłustego krowiego lub bawolego mleka. Pochodzi z Apulii. Choć kulinarni puryści oburzają się na myśl łączenia burraty z innymi składnikami (tym bardziej sałatki), na szczęście (według mnie) dodawanie burraty jako składnika pełnego dania jest coraz bardziej popularne.
Przepis dla 3 osób.
Składniki:
- Burrata (lub mozzarella), 3 szt. po 125 g każda
- Pomidory czerwone, 3 szt.
- Pomidor żółty, 1 szt.
- Bazylia, pół pęczka
- Oliwa z oliwek, 5 łyżek
- Karczochy w oliwie, 3 szt. (opcjonalnie)
- Parmezan lub cacciocavallo, 30 g
- Świeżo mielony czarny pieprz i sól
Przygotowanie:
- Pomidory umyć, pokroić każdy na 8 części. Burratę odcedzić z zalewy. Połowę bazylii drobno posiekać (resztę liści zostawić do dekoracji). Parmezan ścinać obieraczką do warzyw na płatki. Karczochy odsączyć z oliwy i pokroić na mniejsze kawałki.
- W miseczce wymieszać oliwę z oliwek ze szczyptą soli i posiekaną bazylią. Odstawić.
- Na talerze głębokie wyłożyć pomidory, dołożyć karczochy, pozostałe liście bazylii. Na pomidory położyć burratę, polać całość oliwą z bazylią.
- Doprawić całość świeżo mielonym pieprzem oraz płatkami parmezanu (lub cacciocavallo).
Komentarze
Prześlij komentarz