Sałatka grecka - najlepsza, najprostsza
Nie od dziś wiadomo, że kluczem do wspaniałej sałatki są świeże, dobrej jakości składniki, dostępne w szczycie sezonu na nie. Może dlatego jest to najlepszy moment na przygotowanie sałatki greckiej, jednak w nieco innej odsłonie. Pierwszy raz jadłam ją w takiej formie lata temu w Grecji, i taką ja uwielbiam, Wam też polecam!
Porcje dla 4 osób.
Składniki:
- Pomidory koktajlowe, 500 g
- Ogórki gruntowe, 3 szt.
- Papryka żółta, 1 szt.
- Papryka czerwona, 1 szt.
- Cebula czerwona, 1/2 szt.
- Oliwki, 100 g
- Ser feta, 100 g
- Dressing: oliwa z oliwek extra virgin - 100 ml, sól morska - 1/2 łyżeczki, ocet winny biały - 60 ml, oregano suszone - 1 łyżeczka, świeżo mielony pieprz czarny
Przygotowanie:
- Umyć wszystkie warzywa. Pomidorki pokroić na połówki, przełożyć do miski. Papryki pokroić na cienkie paski, cebulę pokroić w cienkie piórka, ogórki obrać, przeciąć wzdłuż na pół, następnie na pólplasterki.
- Wszystkie warzywa przełożyć do miski, dodać odcedzone oliwki.
- Dressing: wszystkie składniki wymieszać w małej miseczce.
- Na warzywa w misce położyć cały ser feta, następnie polać całość przygotowanym dressingiem. Podawać od razu z kromką razowej, grillowanej bagietki nakładając warzywa wraz z częścią ukrojonej fety.
Komentarze
Prześlij komentarz