Sałatka grecka - najlepsza, najprostsza

             Nie od dziś wiadomo, że kluczem do wspaniałej sałatki są świeże, dobrej jakości składniki, dostępne w szczycie sezonu na nie. Może dlatego jest to najlepszy moment na przygotowanie sałatki greckiej, jednak w nieco innej odsłonie. Pierwszy raz jadłam ją w takiej formie lata temu w Grecji, i taką ja uwielbiam, Wam też polecam!

Porcje dla 4 osób.



Składniki:

  1. Pomidory koktajlowe, 500 g
  2. Ogórki gruntowe, 3 szt.
  3. Papryka żółta, 1 szt.
  4. Papryka czerwona, 1 szt.
  5. Cebula czerwona, 1/2 szt.
  6. Oliwki, 100 g
  7. Ser feta, 100 g
  8. Dressing: oliwa z oliwek extra virgin - 100 ml, sól morska - 1/2 łyżeczki, ocet winny biały - 60 ml, oregano suszone - 1 łyżeczka, świeżo mielony pieprz czarny

Przygotowanie:
  1. Umyć wszystkie warzywa. Pomidorki pokroić na połówki, przełożyć do miski. Papryki pokroić na cienkie paski, cebulę pokroić w cienkie piórka, ogórki obrać, przeciąć wzdłuż na pół, następnie na pólplasterki. 
  2. Wszystkie warzywa przełożyć do miski, dodać odcedzone oliwki.
  3. Dressing: wszystkie składniki wymieszać w małej miseczce.
  4. Na warzywa w misce położyć cały ser feta, następnie polać całość przygotowanym dressingiem. Podawać od razu z kromką razowej, grillowanej bagietki nakładając warzywa wraz z częścią ukrojonej fety.




Komentarze

Popularne posty