Sałatka: sałata lodowa, ser pleśniowy, arbuz i sos miodowo-musztardowy

             Latem najchętniej jadam sałatki, a te na świeżym powietrzu smakują najlepiej, najchętniej jedzone niespiesznie, przy lekkim letnim wietrze i w promieniach wieczornego słońca...Trochę romantyzmu :)

Przepis na moją ulubioną, od wielu lat sałatkę, która dobrze syci, dlatego niemal zawsze serwuję ją na kolację. Koniecznie nie pomijajcie uprażenia nasion słonecznika, gdyż bardzo podbijają smak sałatki (o czym się przekonałam zapominając o tym któregoś razu).

Przepis dla 3 osób.

Składniki:

  1. Sałata lodowa, 1/2 szt.
  2. Suszone pomidory z zalewy, 6 szt.
  3. Nasiona słonecznika, 3 łyżki
  4. Awokado, 1 szt.
  5. Arbuz, 200 g
  6. Ser pleśniowy typu brie, 125 g
  7. Sos miodowo - musztardowy: musztarda ziarnista (typu francuskiego, choć zwykła musztarda też się sprawdzi) - 2 łyżki, ocet winny biały - 1 łyżka, miód płynny - 2 łyżki, oliwa z oliwek - 2 łyżki, szczypta soli i świeżo mielonego pieprzu.
+ kromki grillowanego chleba 


Przygotowanie:
  1. Na suchej patelni uprażyć nasiona słonecznika. Przełożyć do miseczki.
  2. Sos: wszystkie składniki przełożyć do miseczki lub słoiczka i dobrze wymieszać. Jeśli sos będzie za gęsty dodać odrobinę wody. Schłodzić. 
  3. Przygotować trzy miski, do których przekładane będą składniki. Umyć, drobno pokroić sałatę lodową. Odsączyć z zalewy pomidory suszone i drobno pokroić. Obrać awokado i także drobno pokroić. Ser pleśniowy pokroić w kostkę. 
  4. Arbuza wykroić łyżką.
  5. Wszystkie składniki przełożyć do misek: sałatę, suszone pomidory, uprażony słonecznik, awokado, ser pleśniowy i arbuz. Przed podaniem polać sosem miodowo - musztardowym. 
  6. Podawać z kromkami grillowanego chleba. 



Komentarze

Popularne posty