Tapenada
Hiszpański klasyk - tapenada - pasta z oliwek, czosnku, oliwy i soli. Cudowna na świeżej bagietce, najlepsza latem, wyrazista, lekko ostra. Zawsze przywołuje u mnie pozytywne skojarzenia hiszpańskich wakacji...
Przepis na miseczkę 150 ml.
Składniki:
- Oliwki czarne, 230 g
- Czosnek, 2 ząbki
- Oliwa z oliwek, 100 ml
- Sól, 1/2 łyżeczki
- Kapary, 1 łyżka (opcjonalnie)
- Woda, 2 łyżki
+ pieczywo
Przygotowanie:
- Oliwki przełożyć do malaksera z ostrzem w kształcie S. Czosnek obrać, pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do oliwek. Dodać resztę składników: sól, kapary (opcjonalnie), oliwę i wodę.
- Wszystko zmiksować na gładką pastę i przełożyć do miseczki.
- Najlepiej schłodzić w lodówce, ale nie jest to konieczne.
Komentarze
Prześlij komentarz