Tapenada

             Hiszpański klasyk - tapenada - pasta z oliwek, czosnku, oliwy i soli. Cudowna na świeżej bagietce, najlepsza latem, wyrazista, lekko ostra. Zawsze przywołuje u mnie pozytywne skojarzenia hiszpańskich wakacji... 

Przepis na miseczkę 150 ml.


Składniki:

  1. Oliwki czarne, 230 g
  2. Czosnek, 2 ząbki
  3. Oliwa z oliwek, 100 ml
  4. Sól, 1/2 łyżeczki
  5. Kapary, 1 łyżka (opcjonalnie)
  6. Woda, 2 łyżki
+ pieczywo


Przygotowanie:
  1. Oliwki przełożyć do malaksera z ostrzem w kształcie S. Czosnek obrać, pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do oliwek. Dodać resztę składników: sól, kapary (opcjonalnie), oliwę i wodę. 
  2. Wszystko zmiksować na gładką pastę i przełożyć do miseczki. 
  3. Najlepiej schłodzić w lodówce, ale nie jest to konieczne.




Komentarze

Popularne posty