Tarta z pomidorami, kozim serem i kaparami

         Tarta wytrawna, bardzo krucha i delikatna, do tego pomidory, kapary, czerwona cebula i kozi ser. Wyważone połączenie smaków lata! Szczególnie polecam na leniwe letnie popołudnie! :)

Przepis na 1 tartę o wymiarach 35x13 cm.



Składniki:

  1. Mąka pszenna 130 g
  2. Masło, zimne, 75 g
  3. Jajko, 1 szt.
  4. Sól, 1/2 łyżeczki
  5. Musztarda, 3 łyżeczki
  6. Pomidor, 1 szt.
  7. Ser kozi (roladka miękka), 50 g
  8. Kapary, 2 łyżki
  9. Cebula czerwona, 1 łyżka
  10. Oliwa z oliwek, 2 łyżki
  11. Rozmaryn świeży, 1 łyżeczka
  12. Sól, świeżo mielony czarny pieprz
  13. Pomidorki koktajlowe, 100 g
Przygotowanie:
  1. Zimne masło pokroić na małe kawałki. Do miski wsypać mąkę, dodać jajko, masło, sól, wymieszać składniki, połączyć składniki i zagnieść ciasto. Uformować ciasto w kulę i schłodzić w lodówce przez 30 min. 
  2. Pomidora pokroić na cienkie plasterki. Przełożyć plasterki na ręcznik papierowy, lekko posolić, przykryć pomidora drugim ręcznikiem, aby odsączyć nadmiar soku z pomidora.
  3. Ser kozi pokroić na plasterki, cebulę czerwoną pokroić na półplasterki, kapary odsączyć.  
  4. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
  5. Schłodzone ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie, przełożyć do formy na tartę, ponakłuwać widelcem ciasto i ponownie schłodzić (30 min.).
  6. Na ciasto w formie wyłożyć papier do pieczenia i obciążyć dno fasolą (aby ciasto nie rosło podczas podpiekania). Podpiec ciasto w piekarniku przez 10 min.
  7. Wyciągnąć tartę z piekarnika, zostawić do lekkiego przestygnięcia, następnie posmarować ciasto musztardą, wyłożyć na posmarowane ciasto pomidory, ser kozi, kapary i cebulę. Doprawić solą i pieprzem. 
  8. Tartę piec w piekarniku przez ok. 15 min., aż ciasto lekko zbrązowieje, a ser kozi  i warzywa zaczną się rumienić. 
  9. Podawać gorącą, z pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi, polaną oliwą z oliwek, posypaną kawałkami rozmarynu i świeżo mielonym pieprzem.




Komentarze

Popularne posty