Tarta z pomidorami, kozim serem i kaparami
Tarta wytrawna, bardzo krucha i delikatna, do tego pomidory, kapary, czerwona cebula i kozi ser. Wyważone połączenie smaków lata! Szczególnie polecam na leniwe letnie popołudnie! :)
Przepis na 1 tartę o wymiarach 35x13 cm.
Składniki:
- Mąka pszenna 130 g
- Masło, zimne, 75 g
- Jajko, 1 szt.
- Sól, 1/2 łyżeczki
- Musztarda, 3 łyżeczki
- Pomidor, 1 szt.
- Ser kozi (roladka miękka), 50 g
- Kapary, 2 łyżki
- Cebula czerwona, 1 łyżka
- Oliwa z oliwek, 2 łyżki
- Rozmaryn świeży, 1 łyżeczka
- Sól, świeżo mielony czarny pieprz
- Pomidorki koktajlowe, 100 g
Przygotowanie:
- Zimne masło pokroić na małe kawałki. Do miski wsypać mąkę, dodać jajko, masło, sól, wymieszać składniki, połączyć składniki i zagnieść ciasto. Uformować ciasto w kulę i schłodzić w lodówce przez 30 min.
- Pomidora pokroić na cienkie plasterki. Przełożyć plasterki na ręcznik papierowy, lekko posolić, przykryć pomidora drugim ręcznikiem, aby odsączyć nadmiar soku z pomidora.
- Ser kozi pokroić na plasterki, cebulę czerwoną pokroić na półplasterki, kapary odsączyć.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
- Schłodzone ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie, przełożyć do formy na tartę, ponakłuwać widelcem ciasto i ponownie schłodzić (30 min.).
- Na ciasto w formie wyłożyć papier do pieczenia i obciążyć dno fasolą (aby ciasto nie rosło podczas podpiekania). Podpiec ciasto w piekarniku przez 10 min.
- Wyciągnąć tartę z piekarnika, zostawić do lekkiego przestygnięcia, następnie posmarować ciasto musztardą, wyłożyć na posmarowane ciasto pomidory, ser kozi, kapary i cebulę. Doprawić solą i pieprzem.
- Tartę piec w piekarniku przez ok. 15 min., aż ciasto lekko zbrązowieje, a ser kozi i warzywa zaczną się rumienić.
- Podawać gorącą, z pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi, polaną oliwą z oliwek, posypaną kawałkami rozmarynu i świeżo mielonym pieprzem.
Komentarze
Prześlij komentarz