Torta della nonna

             Klasyczny włoski przepis na ciasto. Kruche ciasto, kryjące w środku śmietankowy custard - budyniowy, waniliowy krem, na wierzchu ciasto posypane orzeszkami piniowymi. Pyszne ciasto na lato, słoneczne popołudnie, włoskie wspomnienia z wakacji. Wanilia i kruche, maślane ciasto to połączenie które uwielbiam.

Przepis na 1 tartę o średnicy 25 cm.


Składniki:

  1. Jajka, duże, 2 żółtka
  2. Mąka pszenna, 210 g + trochę do podsypania
  3. Mąka kukurydziana, 30 g
  4. Masło, zimne, 120 g
  5. Cukier, 60 g
  6. Cytryna, starta skórka z 1 szt.
  7. Sól, szczypta
  8. Śmietana kremówka, 200 g
  9. Mleko, 300 ml
  10. Mąka pszenna, 40 g
  11. Cukier, 150 g
  12. Orzeszki pinii, 60 g
  13. Cukier puder do posypania ciasta
Przygotowanie:
  1. Kruche ciasto: Zimne masło pokroić w kosteczkę, przełożyć do miski. Dodać mąkę, mąkę kukurydzianą, cukier, żółtka, startą skórkę z połówki cytryny i sól. Wymieszać składniki, po czym przełożyć na stolnicę i zagnieść ciasto dodając 2 łyżki zimnej wody. Uformować w kulę i schłodzić w lodówce przez co najmniej 30 min.
  2. Krem: Do rondelka wlać mleko, kremówkę i startą skórkę z połowy cytryny. Włączyć gaz. W oddzielnej miseczce wymieszać mąkę z cukrem i wsypać do rondelka z mlekiem i śmietaną. Cały czas mieszać, zmniejszyć ogień na średni i gotować do momentu zgęstnienia kremu (ok. 5 min.). 
  3. Przełożyć krem do miseczki, odstawić na 10 min. do przestygnięcia, po czym zakryć wierzch kremu folią spożywczą, tak aby dotykała kremu (zapobiegnie to powstaniu kożucha na kremie). Wstawić do lodówki do przestudzenia, na ok. 20-30 min.
  4. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
  5. Schłodzone kruche ciasto podzielić na połowę. Jedną połowę przełożyć na podsypaną mąką stolnicę i rozwałkować na wielkość formy do tarty. Przełożyć do formy, wyrównać palcami ciasto, tak aby całe dno było pokryte ciastem. 
  6. Następnie na kruchy spód wyłożyć przygotowany krem, wyrównać. Z drugiej połowy kruchego ciasta wywałkować okrąg, który zakryje wierzch ciasta. Wyłożyć ciasto na krem, docisnąć ciasto przy brzegach. 
  7. Na wierzch ciasta wysypać orzeszki piniowe. Piec ok. 35-40 min., aż wierzch ciasta będzie rumiany. 
  8. Wyciągnąć ciasto z piekarnika i pozostawić do przestygnięcia, najlepiej schłodzić w lodówce przez kilka godzin, wtedy krem w środku ciasta dobrze się scali i nie będzie wypływać przy krojeniu, no ale... kto by tyle czekał...:)




Inspiracją do powstania przepisu był przepis Toni Morrison "Old italian world".

Komentarze

Popularne posty