Ciasto pistacjowe
Przepis dla wszystkich miłośników pistacji. Wilgotne, mocno orzechowe, o pięknym kolorze. Dzięki jogurtowi w składzie ciasto dłużej pozostaje świeże.
Przepis na jedną keksówkę o długości 29 cm.
Składniki:
- Mąka pszenna, typ 500 lub 550, 250 g
- Masło, miękkie, 180 g
- Cukier drobny, 210 g
- Jajka, 4 szt.
- Proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
- Jogurt typu greckiego, 145 g
- Pistacje (niesolone, obrane ze skorupki), 150 g
- Sól, szczypta
Przygotowanie:
- 100 g obranych pistacji przełożyć do misy malaksera z ostrzem s i pulsacyjnie zmielić na drobny proszek. Pozostałe 50 g orzechów drobno posiekać.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Keksówkę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
- Do miski przełożyć miękkie masło oraz cukier i zmiksować mikserem na puszystą masę. Następnie dodawać po jednym jajku cały czas krótko miksując.
- Do masy dodać jogurt i wymieszać, następnie przesiać mąkę pszenną, dodać proszek do pieczenia, zmielone pistacje, szczyptę soli i wszystko dokładnie zmiksować na jednolitą masę.
- Przygotowaną masę przełożyć do keksówki i posypać pozostałymi 50 g posiekanych pistacji.
- Piec przez 40 min.
- Wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do wystygnięcia.
Inspiracją do powstania przepisu był przepis Toni Morrison "Old italian world".
Komentarze
Prześlij komentarz