Ciasto pistacjowe

             Przepis dla wszystkich miłośników pistacji. Wilgotne, mocno orzechowe, o pięknym kolorze. Dzięki jogurtowi w składzie ciasto dłużej pozostaje świeże. 

Przepis na jedną keksówkę o długości 29 cm.


Składniki:

  1. Mąka pszenna, typ 500 lub 550, 250 g
  2. Masło, miękkie, 180 g
  3. Cukier drobny, 210 g
  4. Jajka, 4 szt.
  5. Proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
  6. Jogurt typu greckiego, 145 g
  7. Pistacje (niesolone, obrane ze skorupki), 150 g
  8. Sól, szczypta
Przygotowanie:
  1. 100 g obranych pistacji przełożyć do misy malaksera z ostrzem s i pulsacyjnie zmielić na drobny proszek. Pozostałe 50 g orzechów drobno posiekać.
  2. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Keksówkę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  3. Do miski przełożyć miękkie masło oraz cukier i zmiksować mikserem na puszystą masę. Następnie dodawać po jednym jajku cały czas krótko miksując.
  4. Do masy dodać jogurt i wymieszać, następnie przesiać mąkę pszenną, dodać proszek do pieczenia, zmielone pistacje, szczyptę soli i wszystko dokładnie zmiksować na jednolitą masę. 
  5. Przygotowaną masę przełożyć do keksówki i posypać pozostałymi 50 g posiekanych pistacji.
  6. Piec przez 40 min. 
  7. Wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do wystygnięcia. 



Inspiracją do powstania przepisu był przepis Toni Morrison "Old italian world".

Komentarze

Popularne posty