Czekoladowe ciasto z cukinią
Wilgotne, mięsiste, mocno czekoladowe ciasto. Cechy te zyskuje dzięki solidnej dawce cukinii (oczywiście nie wyczuwalnej w cieście). Polecam w szczycie sezonu na cukinię, w szczególności z sosem czekoladowym i gałką lodów śmietankowych. Pyszne także następnego dnia, nadal wilgotne!
Przepis na keksówkę 29 cm.
Składniki:
- Jajka, 3 szt.
- Cukier, 160 g
- Olej rzepakowy, 200 g
- Cukier waniliowy, 1 opakowanie
- Mąka pszenna, 380 g
- Proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
- Soda oczyszczona, 1 łyżeczka
- Cynamon, 1 łyżeczka
- Sól, szczypta
- Cukinia (po starciu), 350 g
- Kakao, 50 g
- Czekolada gorzka, 100 g
Polewa czekoladowa:
- Śmietana kremówka, 100 ml
- Czekolada mleczna i gorzka, 150 g
+ lody śmietankowe
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Czekoladę gorzką drobno posiekać.
- W dużej misce połączyć: cukier, jajka, olej i cukier waniliowy, wymieszać trzepaczką.
- Dodać do miski mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, kakao i sól. Wymieszać trzepaczką.
- Następnie na tarce o drobnych oczkach zetrzeć cukinię i dodać do przygotowanej masy. Połowę czekolady wmieszać do masy.
- Przełożyć masę do keksówki i posypać wierzch resztą czekolady.
- Piec 45-50 min. (tryb góra-dół).
- Wyciągnąć ciasto z piekarnika i odstawić do wystygnięcia.
- Polewa: do rondelka wlać kremówkę, lekko podgrzać, dodać czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Gęstą polewą polać przygotowane ciasto.
- Ciasto podawać z gałką lodów śmietankowych.
Komentarze
Prześlij komentarz