Czekoladowe ciasto z cukinią

         Wilgotne, mięsiste, mocno czekoladowe ciasto. Cechy te zyskuje dzięki solidnej dawce cukinii (oczywiście nie wyczuwalnej w cieście). Polecam w szczycie sezonu na cukinię, w szczególności z sosem czekoladowym i gałką lodów śmietankowych. Pyszne także następnego dnia, nadal wilgotne!

Przepis na keksówkę 29 cm.


Składniki:

  1. Jajka, 3 szt.
  2. Cukier, 160 g
  3. Olej rzepakowy, 200 g
  4. Cukier waniliowy, 1 opakowanie
  5. Mąka pszenna, 380 g
  6. Proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
  7. Soda oczyszczona, 1 łyżeczka
  8. Cynamon, 1 łyżeczka
  9. Sól, szczypta
  10. Cukinia (po starciu), 350 g
  11. Kakao, 50 g
  12. Czekolada gorzka, 100 g
Polewa czekoladowa:
  1. Śmietana kremówka, 100 ml
  2. Czekolada mleczna i gorzka, 150 g
+ lody śmietankowe

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Czekoladę gorzką drobno posiekać.
  2. W dużej misce połączyć: cukier, jajka, olej i cukier waniliowy, wymieszać trzepaczką.
  3. Dodać do miski mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, kakao i sól. Wymieszać trzepaczką. 
  4. Następnie na tarce o drobnych oczkach zetrzeć cukinię i dodać do przygotowanej masy.  Połowę czekolady wmieszać do masy.
  5. Przełożyć masę do keksówki i posypać wierzch resztą czekolady.
  6. Piec 45-50 min. (tryb góra-dół). 
  7. Wyciągnąć ciasto z piekarnika i odstawić do wystygnięcia. 
  8. Polewa: do rondelka wlać kremówkę, lekko podgrzać, dodać czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Gęstą polewą polać przygotowane ciasto.
  9. Ciasto podawać z gałką lodów śmietankowych. 



Komentarze

Popularne posty