Frytki z cukinii
Frytki light, jeśli porównamy je do ziemniaczanych, bez dodatku tłuszczu. Wystarczy pokroić cukinię, obtoczyć i już można piec. Są naprawdę pyszne.
Przepis na 2 blachy.
Składniki:
- Cukinia, 1 kg
- Bułka tarta, 80 g
- Parmezan starty, 60 g
- Oregano suszone, 1 łyżka
- Jajko, 2 szt.
- Sól morska
Przygotowanie:
- Cukinię umyć, pokroić na plastry o grubości 1 cm, następnie pokroić na wąskie paski, tak by powstały frytki.
- Piekarnik nagrzać do 210 stopni C (termoobieg). Blachy z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
- Do małej miski wbić jajka, osolić i roztrzepać. Do drugiej, większej miski zetrzeć parmezan, dodać bułkę tartą i oregano suszone, wymieszać.
- Pokrojoną cukinię partiami najpierw obtoczyć w jajku, następnie w bułce tartej z parmezanem i oregano. Przełożyć obtoczone kawałki cukinii na blachę.
- Piec 10-15 min., aż będą złoto-brązowe.
- Podawać ciepłe, najlepsze z domowym ketchupem lub saute.
Komentarze
Prześlij komentarz