Frytki z cukinii

         Frytki light, jeśli porównamy je do ziemniaczanych, bez dodatku tłuszczu. Wystarczy pokroić cukinię, obtoczyć i już można piec. Są naprawdę pyszne.

Przepis na 2 blachy.

Składniki:

  1. Cukinia, 1 kg
  2. Bułka tarta, 80 g
  3.  Parmezan starty, 60 g
  4.  Oregano suszone, 1 łyżka
  5. Jajko, 2 szt.
  6. Sól morska


Przygotowanie:
  1. Cukinię umyć, pokroić na plastry o grubości 1 cm, następnie pokroić na wąskie paski, tak by powstały frytki.
  2. Piekarnik nagrzać do 210 stopni C (termoobieg). Blachy z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
  3. Do małej miski wbić jajka, osolić i roztrzepać. Do drugiej, większej miski zetrzeć parmezan, dodać bułkę tartą i oregano suszone, wymieszać.
  4. Pokrojoną cukinię partiami najpierw obtoczyć w jajku, następnie w bułce tartej z parmezanem i oregano. Przełożyć obtoczone kawałki cukinii na blachę.
  5. Piec 10-15 min., aż będą złoto-brązowe. 
  6. Podawać ciepłe, najlepsze z domowym ketchupem lub saute.



Komentarze

Popularne posty