Pieczony kurczak spłaszczony
Super prosty i szybki sposób na kurczaka, który dzięki wycięciu kręgosłupa można rozpłaszczyć na blasze i piec o niemal połowę krócej od tradycyjnej wersji. Przy tym kurczak jest wspaniale soczysty. Kiedy pierwszy raz spotkałam się z tym sposobem na kurczaka byłam sceptyczna, teraz jednak tylko tak go piekę, naprawdę warto.
Przepis dla 4-5 osób.
Składniki:
- Kurczak, cały, ok. 1,7 kg
- Olej rzepakowy, 5 łyżek
- Sól, świeżo mielony pieprz
- Inne przyprawy do wyboru: majeranek, słodka papryka, czosnek granulowany, oregano, tymianek.
Przygotowanie:
- Kurczaka umyć i osuszyć, położyć piersiami do dołu na stolnicy, następnie dużym nożem wykroić z niego kręgosłup wraz z kuprem, zaczynając z prawej strony żeber. Następnie mocnym ruchem nadgarstka spłaszczyć kurczaka, tak by swobodnie leżał żebrami na stolnicy. Odciąć końcówki skrzydełek. Gotowe!
- Piekarnik rozgrzać do 220 stopni C (góra-dół) lub 200 stopni C z termoobiegiem (który do pieczenia kurczaka lepiej się sprawdzi, gdyż lepiej rozprowadza temperaturę).
- Kurczaka doprawić solą i pieprzem z dwóch stron, oraz wybranymi przyprawami.
- Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, następnie obsmażyć kurczaka z dwóch stron (po 5 min. na stronę).
- Przełożyć kurczaka na blachę lub do naczynia żaroodpornego i piec przez 20 min., następnie posmarować kurczaka pozostałymi 3 łyżkami oleju i piec dalej 25 min., aż będzie dobrze przypieczony.
- Wyciągnąć kurczaka z piekarnika, odczekać 5 min. przed pokrojeniem na części.
Inspiracją po powstania przepisu był przepis Samin Nosrat "Fat, salt, acid, heat".
Komentarze
Prześlij komentarz