Pieczony kurczak spłaszczony

             Super prosty i szybki sposób na kurczaka, który dzięki wycięciu kręgosłupa można rozpłaszczyć na blasze i piec o niemal połowę krócej od tradycyjnej wersji. Przy tym kurczak jest wspaniale soczysty. Kiedy pierwszy raz spotkałam się z tym sposobem na kurczaka byłam sceptyczna, teraz jednak tylko tak go piekę, naprawdę warto.

Przepis dla 4-5 osób.


Składniki:

  1. Kurczak, cały, ok. 1,7 kg
  2. Olej rzepakowy, 5 łyżek
  3. Sól, świeżo mielony pieprz
  4. Inne przyprawy do wyboru: majeranek, słodka papryka, czosnek granulowany, oregano, tymianek.
Przygotowanie:
  1. Kurczaka umyć i osuszyć, położyć piersiami do dołu na stolnicy, następnie dużym nożem wykroić z niego kręgosłup wraz z kuprem, zaczynając z prawej strony żeber. Następnie mocnym ruchem nadgarstka spłaszczyć kurczaka, tak by swobodnie leżał żebrami na stolnicy. Odciąć końcówki skrzydełek. Gotowe!
  2. Piekarnik rozgrzać do 220 stopni C (góra-dół) lub 200 stopni C z termoobiegiem (który do pieczenia kurczaka lepiej się sprawdzi, gdyż lepiej rozprowadza temperaturę). 
  3. Kurczaka doprawić solą i pieprzem z dwóch stron, oraz wybranymi przyprawami.
  4. Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, następnie obsmażyć kurczaka z dwóch stron (po 5 min. na stronę).
  5. Przełożyć kurczaka na blachę lub do naczynia żaroodpornego i piec przez 20 min., następnie posmarować kurczaka pozostałymi 3 łyżkami oleju i piec dalej 25 min., aż będzie dobrze przypieczony.
  6. Wyciągnąć kurczaka z piekarnika, odczekać 5 min. przed pokrojeniem na części.

Inspiracją po powstania przepisu był przepis Samin Nosrat "Fat, salt, acid, heat".

Komentarze

Popularne posty