Placuszki i lunch box do szkoły

         Wraz ze zbliżającym się wrześniem i porannymi wyprawami do szkoły mam dla Was propozycję na lunch box do szkoły z pysznymi placuszkami. Bazę do placuszków można zrobić wcześniej i przechowywać w słoiku. W dniu smażenia placuszków wystarczy dodać tylko jajko, mleko i olej i już można smażyć. Oszczędność cennego porannego czasu...:)

Składniki na 1,5 l słoik:

  1. Mąka orkiszowa, 150 g 
  2. Mąka pszenna, 450 g 
  3. Cukier, 200 g 
  4. Soda oczyszczona, 2 łyżeczki
  5. Proszek do pieczenia, 3 łyżki
  6. Sól, 1 łyżeczka

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki odmierzyć, wymieszać i przełożyć do słoika. Szczelnie zamknąć.

W dniu smażenia na każde 160 g (wyjdzie ok. 20-25 placuszków) powyższego miksu dodać:

  1. Jajko, 1 duże
  2. Mleko, 250 ml 
  3. Olej rzepakowy, 2 łyżki

Przygotowanie:

  1. Do miski przesypać suche składniki, wbić jajko, dodać mleko, jajko i olej, wymieszać dokładnie.
  2. Smażyć beztłuszczowo na nieprzywierającej patelni.

LUNCH BOX:

  1. Gruszka, 
  2. Orzechy nerkowca i rodzynki, 
  3. Placuszki,
  4. Borówki.




Przepis powstał w oparciu o przepis Nigelli Lawson " Nigella ekspresowo"


Komentarze

Popularne posty