Placuszki i lunch box do szkoły
Wraz ze zbliżającym się wrześniem i porannymi wyprawami do szkoły mam dla Was propozycję na lunch box do szkoły z pysznymi placuszkami. Bazę do placuszków można zrobić wcześniej i przechowywać w słoiku. W dniu smażenia placuszków wystarczy dodać tylko jajko, mleko i olej i już można smażyć. Oszczędność cennego porannego czasu...:)
Składniki na 1,5 l słoik:
- Mąka orkiszowa, 150 g
- Mąka pszenna, 450 g
- Cukier, 200 g
- Soda oczyszczona, 2 łyżeczki
- Proszek do pieczenia, 3 łyżki
- Sól, 1 łyżeczka
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki odmierzyć, wymieszać i przełożyć do słoika. Szczelnie zamknąć.
W dniu smażenia na każde 160 g (wyjdzie ok. 20-25 placuszków) powyższego miksu dodać:
- Jajko, 1 duże
- Mleko, 250 ml
- Olej rzepakowy, 2 łyżki
Przygotowanie:
- Do miski przesypać suche składniki, wbić jajko, dodać mleko, jajko i olej, wymieszać dokładnie.
- Smażyć beztłuszczowo na nieprzywierającej patelni.
LUNCH BOX:
- Gruszka,
- Orzechy nerkowca i rodzynki,
- Placuszki,
- Borówki.
Przepis powstał w oparciu o przepis Nigelli Lawson " Nigella ekspresowo"
Komentarze
Prześlij komentarz