Placuszki z cukinii
Co roku o tej porze zaczyna się "szaleństwo cukiniowe". Cukinie wydają wielkie ilości, kilogramy owoców, które trzeba zagospodarować. Placuszki z cukinii mają wszelkie cechy dobrego obiadu: są szybkie, proste, zdrowe i smakują wszystkim.
Przepis na dużą porcję dla 4-5 osób.
Składniki:
- Cukinia, 1,2 kg
- Jajka, 2 szt.
- Sól, 1 łyżeczka + 1/2 łyżeczki
- Mąka pszenna, 1 szklanka
- Pieprz, czarny, świeżo mielony, duża szczypta
- Oregano suszone, 1 łyżka
- Olej rzepakowy, kilka łyżek do smażenia
+ sos czosnkowy, drobno pokrojone pomidory, szczypiorek posiekany, natka pietruszki
Przygotowanie:
- Cukinie umyć, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Przełożyć do miski, dodać łyżeczkę soli i odczekać 10 min., aż puści sok. Należy wówczas odcisnąć cukinię z nadmiaru soku, lub przełożyć na sitko nad miską i zostawić do odsączenia.
- Odsączoną cukinię przełożyć do dużej miski, wbić jajka, dodać 1/2 łyżeczki soli, pieprz czarny, oregano i mąkę pszenną. Wszystko dokładnie wymieszać.
- Na dużej patelni rozgrzać olej, nakładać ciasto łyżką (rozsmarować na patelni) i smażyć małe placuszki, po 3 min. na stronę.
- Usmażone placuszki przełożyć na ręczniki papierowe do odsączenia oleju.
- Podawać gorące z sosem czosnkowym, pokrojonymi pomidorami, posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszką.
Komentarze
Prześlij komentarz