Pstrąg łososiowy w ziołach z warzywami

Cudowny, wielki wybór warzyw i ziół latem sprawia, że ciągle mam ochotę na lekkie, zdrowe i aromatyczne obiady. Można je jeść niemal bez ograniczeń i wyrzeczeń, warzyw bowiem nigdy za wiele...

Dzisiejsza propozycja jest niezwykle prosta, zioła pełnią tu szczególną rolę, podkręcają smak ryby, jednocześnie nie odbierając jej głównej roli w daniu. 

Przepis dla 4 osób.

Składniki:

  1. Pstrąg łososiowy, płaty 2 szt., łącznie 700 g
  2. Oliwa z oliwek, 3 łyżki+ 1 łyżka do marchwi
  3. Cytryna, 7-8 plasterków 
  4. Sól morska, pieprz czarny 
  5. Zioła: natka pietruszki - 1 pęczek, szczypiorek - 3 łyżki, oregano świeże - 5 gałązek.

+Młodą marchewką, 1 pęczek

Przygotowanie:

  1. Pstrąga umyć, osuszyć, posmarować oliwą z oliwek, doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.
  2. Natkę pietruszki i szczypiorek drobno posiekać. 
  3. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni C (termoobieg).
  4. Na pstrąga położyć plasterki cytryny, następnie posypać posiekanymi ziołami oraz położyć gałązki oregano. 
  5. Młodą marchewkę dobrze umyć, posmarować oliwą z oliwek i ułożyć obok ryby.
  6. Piec danie w piekarniku przez 12 min.
  7. Podawać z upieczoną cukinią i świeżą sałatką z pomidorów i czerwonej cebuli.














Komentarze

Popularne posty