Pstrąg łososiowy w ziołach z warzywami
Cudowny, wielki wybór warzyw i ziół latem sprawia, że ciągle mam ochotę na lekkie, zdrowe i aromatyczne obiady. Można je jeść niemal bez ograniczeń i wyrzeczeń, warzyw bowiem nigdy za wiele...
Dzisiejsza propozycja jest niezwykle prosta, zioła pełnią tu szczególną rolę, podkręcają smak ryby, jednocześnie nie odbierając jej głównej roli w daniu.
Przepis dla 4 osób.
Składniki:- Pstrąg łososiowy, płaty 2 szt., łącznie 700 g
- Oliwa z oliwek, 3 łyżki+ 1 łyżka do marchwi
- Cytryna, 7-8 plasterków
- Sól morska, pieprz czarny
- Zioła: natka pietruszki - 1 pęczek, szczypiorek - 3 łyżki, oregano świeże - 5 gałązek.
+Młodą marchewką, 1 pęczek
Przygotowanie:
- Pstrąga umyć, osuszyć, posmarować oliwą z oliwek, doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.
- Natkę pietruszki i szczypiorek drobno posiekać.
- Piekarnik rozgrzać do 190 stopni C (termoobieg).
- Na pstrąga położyć plasterki cytryny, następnie posypać posiekanymi ziołami oraz położyć gałązki oregano.
- Młodą marchewkę dobrze umyć, posmarować oliwą z oliwek i ułożyć obok ryby.
- Piec danie w piekarniku przez 12 min.
- Podawać z upieczoną cukinią i świeżą sałatką z pomidorów i czerwonej cebuli.
Komentarze
Prześlij komentarz