Sałatka: speck, gruszka, orzechy włoskie
Koniec lata i sałatka to piękne połączenie. Dzisiejsze zestawienie składników dobrze się łączy i uzupełnia: jest chrupkość sałaty i orzechów, słony smak szynki speck, słodycz owoców i miodu i kwasowość (i gorycz) musztardy i cytryny. Pełnia smaku, lekkości, zdrowia i radości ostatnich ciepłych promieni słońca. Spróbujcie!
Przepis na 5-6 porcji.
Składniki:
- Sałata lodowa, 1 szt.
- Speck (lub szynka szwarcwaldzka, lub prosciutto), 80 g
- Gruszka, 1/2 szt
- Jabłko, małe, 1 szt.
- Orzechy włoskie, 80 g
- Dressing miodowo-musztardowy: 2 łyżki musztardy ziarnistej, 5 łyżek oliwy z oliwek extra virgin, 3 łyżki miodu płynnego, sok z 1/2 cytryny, sól, pieprz, łyżka wody.
+ pieczywo
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki dressingu wymieszać w miseczce lub słoiczku. Odstawić.
- Sałatę umyć i pokroić. Owoce umyć, wyciąć gniazda nasienne i pokroić na cienkie plasterki.
- Orzechy włoskie pokroić na mniejsze kawałki. Szynkę pokroić na cienkie paski.
- Wszystkie składniki przełożyć do dużej miski, wymieszać. Polać sałatkę dressingiem i podawać z pieczywem.
Komentarze
Prześlij komentarz