Sałatka: speck, gruszka, orzechy włoskie

         Koniec lata i sałatka to piękne połączenie. Dzisiejsze zestawienie składników dobrze się łączy i uzupełnia: jest chrupkość sałaty i orzechów, słony smak szynki speck, słodycz owoców i miodu i kwasowość (i gorycz) musztardy i cytryny. Pełnia smaku, lekkości, zdrowia i radości ostatnich ciepłych promieni słońca. Spróbujcie!

Przepis na 5-6 porcji.


Składniki:

  1. Sałata lodowa, 1 szt.
  2. Speck (lub szynka szwarcwaldzka, lub prosciutto),  80 g 
  3. Gruszka, 1/2 szt 
  4. Jabłko, małe, 1 szt.
  5. Orzechy włoskie, 80 g 
  6. Dressing miodowo-musztardowy: 2 łyżki musztardy ziarnistej, 5 łyżek oliwy z oliwek extra virgin, 3 łyżki  miodu płynnego, sok z 1/2 cytryny, sól, pieprz, łyżka wody.

+ pieczywo

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki dressingu wymieszać w miseczce lub słoiczku. Odstawić.
  2. Sałatę umyć i pokroić. Owoce umyć, wyciąć gniazda nasienne i pokroić na cienkie plasterki.
  3. Orzechy włoskie pokroić na mniejsze kawałki. Szynkę pokroić na cienkie paski.
  4. Wszystkie składniki przełożyć do dużej miski, wymieszać. Polać sałatkę dressingiem i podawać z pieczywem.








Komentarze

Popularne posty