Szybki krem z pomidorów

             Najprostszy, najszybszy mój przepis na krem z pomidorów, które są teraz u szczytu formy :) Najlepiej nabyć pomidory śliwkowe lub bawole serce, tak by były jak najbardziej mięsiste, miały najwięcej miąższu.

Krem jest delikatny, mocno pomidorowy, lekko czosnkowy, wspaniały na lekki letni obiad.

Przepis dla 4 osób.

Składniki:

  1. Pomidory śliwkowe lub bawole serce, 1 kg
  2. Cebula, duża, 1 szt.
  3. Czosnek, 4 ząbki
  4. Bazylia, 2 gałązki
  5. Oliwa z oliwek, 4 łyżki
  6. Sos worchestershire*, 2 łyżki
  7. Cukier, 1 łyżka
  8. Sól, 1 łyżeczka
  9. Pieprz czarny świeżo mielony
  10. Śmietana kremówka, 2 łyżki (opcjonalnie)
+ grillowane kromki pieczywa

Przygotowanie:
  1. W garnku zagotować 1 litr wody. Pomidory naciąć w kilku miejscach i włożyć do gotującej wody na 3-4 minuty. Wyciągnąć i obrać pomidory ze skórki. Wykroić rdzeń z pomidorów i pokroić na mniejszą kostkę. Odłożyć.
  2. Cebulę obrać, umyć, pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać i pokroić w cienkie plasterki.
  3. Do garnka z grubym dnem wlać oliwę z oliwek, dodać cebulę i czosnek i podsmażyć, aż cebula się zeszkli, a czosnek lekko przysmaży. Dodać pokrojone pomidory, po czym wlać 700 ml wody. 
  4. Dodać sól, cukier, sos worchestershire, świeżo mielony pieprz, zagotować zupę, po czym zmniejszyć ogień do minimum i gotować pod przykryciem przez 15 min.
  5. Zmiksować zupę na gładki krem, dodać śmietanę kremówkę (opcjonalnie) oraz ewentualnie doprawić solą i pieprzem.
  6. Podawać gorące z porwaną bazylią i grillowanym pieczywem.
*Sos worchestershire dostępny w dużych marketach, taki, bardzo wszechstronny w wykorzystywaniu w kuchni.





Komentarze

Popularne posty