Szybki krem z pomidorów
Najprostszy, najszybszy mój przepis na krem z pomidorów, które są teraz u szczytu formy :) Najlepiej nabyć pomidory śliwkowe lub bawole serce, tak by były jak najbardziej mięsiste, miały najwięcej miąższu.
Krem jest delikatny, mocno pomidorowy, lekko czosnkowy, wspaniały na lekki letni obiad.
Przepis dla 4 osób.
Składniki:
- Pomidory śliwkowe lub bawole serce, 1 kg
- Cebula, duża, 1 szt.
- Czosnek, 4 ząbki
- Bazylia, 2 gałązki
- Oliwa z oliwek, 4 łyżki
- Sos worchestershire*, 2 łyżki
- Cukier, 1 łyżka
- Sól, 1 łyżeczka
- Pieprz czarny świeżo mielony
- Śmietana kremówka, 2 łyżki (opcjonalnie)
+ grillowane kromki pieczywa
Przygotowanie:
- W garnku zagotować 1 litr wody. Pomidory naciąć w kilku miejscach i włożyć do gotującej wody na 3-4 minuty. Wyciągnąć i obrać pomidory ze skórki. Wykroić rdzeń z pomidorów i pokroić na mniejszą kostkę. Odłożyć.
- Cebulę obrać, umyć, pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać i pokroić w cienkie plasterki.
- Do garnka z grubym dnem wlać oliwę z oliwek, dodać cebulę i czosnek i podsmażyć, aż cebula się zeszkli, a czosnek lekko przysmaży. Dodać pokrojone pomidory, po czym wlać 700 ml wody.
- Dodać sól, cukier, sos worchestershire, świeżo mielony pieprz, zagotować zupę, po czym zmniejszyć ogień do minimum i gotować pod przykryciem przez 15 min.
- Zmiksować zupę na gładki krem, dodać śmietanę kremówkę (opcjonalnie) oraz ewentualnie doprawić solą i pieprzem.
- Podawać gorące z porwaną bazylią i grillowanym pieczywem.
*Sos worchestershire dostępny w dużych marketach, taki, bardzo wszechstronny w wykorzystywaniu w kuchni.
Komentarze
Prześlij komentarz