Chrupiące ciasteczka owsiane ze słonecznikiem
Prawdziwie chrupiące, maślane, pełnoziarniste, pełne ziaren ciasteczka owsiane. Niezwykle prosty i szybki przepis na ciasteczka, które smakują dzieciom i dorosłym, są super przekąską, zdrową alternatywą dla sklepowych słodyczy lub smacznym dodatkiem do popołudniowej kawy. Gorąco polecam!
Przepis na ok. 16 ciasteczek.
Składniki:
- Masło w temperaturze pokojowej, 50 g
- Cukier drobny, 80 g
- Ekstrakt waniliowy, 1 łyżeczka
- Płatki owsiane, górskie, 1/2 szklanki
- Słonecznik łuskany, 1/2 szklanki
- Jajka, 2 szt.
- Mąka pszenna, razowa, pełnoziarnista, 100 g
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni C (góra-dół).
- Do miski przełożyć masło, wsypać cukier i dodać ekstrakt waniliowy. Zmiksować mikserem na niskich obrotach, aż składniki dobrze się połączą (3-4 min).
- Do masy dodać resztę składników: wbić jajka, dodać płatki owsiane, słonecznik i wsypać mąkę pszenną.
- Przygotować blachę z piekarnika i wyłożyć papierem do pieczenia. Dłońmi uformować kulki wielkości orzecha włoskiego, przełożyć na blachę. Następnie dłońmi spłaszczyć kulki, tak by powstały ciastka.
- Piec 23 min., wyciągnąć i wystudzić.
Komentarze
Prześlij komentarz