Chrupiące ciasteczka owsiane ze słonecznikiem

             Prawdziwie chrupiące, maślane, pełnoziarniste, pełne ziaren ciasteczka owsiane. Niezwykle prosty i szybki przepis na ciasteczka, które smakują dzieciom i dorosłym, są super przekąską, zdrową alternatywą dla sklepowych słodyczy lub smacznym dodatkiem do popołudniowej kawy. Gorąco polecam!

Przepis na ok. 16 ciasteczek.


Składniki:

  1. Masło w temperaturze pokojowej, 50 g
  2. Cukier drobny, 80 g
  3. Ekstrakt waniliowy, 1 łyżeczka
  4. Płatki owsiane, górskie, 1/2 szklanki
  5. Słonecznik łuskany, 1/2 szklanki
  6. Jajka, 2 szt.
  7. Mąka pszenna, razowa, pełnoziarnista, 100 g
Przygotowanie:
  1. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni C (góra-dół).
  2. Do miski przełożyć masło, wsypać cukier i dodać ekstrakt waniliowy. Zmiksować mikserem na niskich obrotach, aż składniki dobrze się połączą (3-4 min). 
  3. Do masy dodać resztę składników: wbić jajka, dodać płatki owsiane, słonecznik i wsypać mąkę pszenną. 
  4. Przygotować blachę z piekarnika i wyłożyć papierem do pieczenia. Dłońmi uformować kulki wielkości orzecha włoskiego, przełożyć na blachę. Następnie dłońmi spłaszczyć kulki, tak by powstały ciastka.
  5. Piec 23 min., wyciągnąć i wystudzić.





Komentarze

Popularne posty