Cynamonowe drożdżowe ślimaczki

         Jesień ma dla mnie zdecydowanie zapach cynamonu. Drożdżowe ślimaki z cynamonem to od lat nasz ulubiony podwieczorek, lub "słodkie" do kawy na weekend o tej porze roku. Polecam Wam ten przepis, jest maksymalnie uproszczony, a efekt zawsze satysfakcjonuje. Uwielbiany także przez dzieci! Zawijańce smaczne są także następnego dnia, nie tracą puszystości i świeżości.

Przepis na ok.10 ślimaczków (tortownica 26 cm).


Składniki:

  1. Zaczyn drożdżowy: świeże drożdże 16 g, ciepłe mleko 1/2 szklanki, cukier 1 łyżeczka, mąka pszenna 2 łyżki
  2. Mąka pszenna typ 500 lub 550, 280 g
  3. Cukier kryształ, 2 łyżki
  4. Jajka, 1 żółtko, 1 jajko całe
  5. Olej rzepakowy, 2 łyżki
  6. Cynamonowe nadzienie: 40 g masła, 2 łyżeczki cynamonu, 6 łyżek cukru kryształu
+ cukier puder

Przygotowanie:
  1. Zaczyn drożdżowy: w rondelku podgrzać mleko (nie może być gorące, tylko ciepłe). Do wysokiego naczynia wkruszyć drożdże, dodać mleko, dokładnie wymieszać, dodać cukier i mąkę, wymieszać i odstawić, aż drożdże zaczną rosnąć, ok. 15 min.
  2. Po tym czasie, do dużej miski (najlepiej misy miksera) przesiać mąkę pszenną, dodać zaczyn drożdżowy, cukier, jajka (żółtko i jedno całe), olej i wszystko dobrze zmiksować końcówką do miksowania - hak. Ciasto powinno być elastyczne i gładkie, zajmie to ok. 8-10 min. Przykryć miskę z ciastem folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na 1,5 h.
  3. Roztopić w rondelku masło do nadzienia.
  4. Wyrośnięte ciasto przełożyć na posypaną mąką stolnicę, krótko wyrobić, następnie rozwałkować ciasto na prostokąt ok. 40x20 cm. 
  5. Ciasto posmarować roztopionym masłem, następnie posypać cynamonem i cukrem.
  6. Zwinąć ciasto w roladkę wzdłuż szerszego boku, po czym pokroić nożem na kawałki 2-3 cm (powstaną ślimaki, zawijańce). 
  7. Tortownicę wysmarować masłem, po czym przełożyć pokrojone zawijańce do tortownicy w odległości ok. 2 cm od siebie. Przykryć tortownicę folią spożywczą i zostawić do wyrośnięcia na ok. 15 min.
  8. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni C (najlepiej termoobieg, lub góra-dół, wtedy 190 stopni C). 
  9. Do rozgrzanego piekarnika włożyć tortownicę ze ślimaczkami i piec 20 min.
  10. Wyciągnąć i zostawić do wystygnięcia. Przed podaniem posypać obficie cukrem pudrem. 




Komentarze

Popularne posty