Cynamonowy pudding jaglany ze śliwkami
Cynamon, wanilia i śliwki - to zestawienie, które musi dać pyszne rezultaty. Dzisiejszy pudding (o budyniowej konsystencji) to propozycja na słodki deser bez cukru, rozgrzewający i bardzo sycący. Na jesień w sam raz:)
Przepis na 3 porcje.
Składniki:
- Kasza jaglana, 150 g
- Mleko pełnotłuste, 450 ml
- Miód, 6 łyżek
- Cynamon, 1 i 1/2 łyżeczki
- Ekstrakt waniliowy, 1 łyżeczka
- Śliwki, 400 g
Przygotowanie:
- Do rondelka wsypać kaszę jaglaną i zalać ją mlekiem. Włączyć kuchenkę i gotować na małym ogniu, aż kasza wchłonie całe mleko i będzie miękka (ok.10-15 min.). Odstawić do przestygnięcia.
- Śliwki umyć, przekroić na pół, usunąć pestki. Przełożyć na rozgrzaną patelnię, dodać 2 łyżki miodu i pół łyżeczki cynamonu. Smażyć przez 5-6 min., aż śliwki puszczą sok, ale nadal pozostaną duże kawałki owoców.
- Ugotowaną kaszę przełożyć do malaksera z ostrzem s, dodać 4 łyżki miodu, łyżeczkę cynamonu, ekstrakt waniliowy i 4 łyżki wody. Całość zmiksować. Jeśli pudding jest zbyt gęsty, aby go dobrze zmiksować, dodać nieco więcej wody i znów miksować, aż masa będzie kremowa. Spróbować do smaku i ewentualnie dodać więcej miodu.
- Ciepły pudding przełożyć do miseczek, na wierzch przełożyć usmażone śliwki. Posypać cynamonem.
Komentarze
Prześlij komentarz